Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är ett samhälle skapat av alla människor

Unga Feminister Hudiksvall bemöter CUF Hudiksvalls replik den 24 juli i jämställdhetsdebatten.

Annons

CUF Hudiksvall skriver (24/7) att jämställdhet innebär att alla individer ska få samma möjligheter i vårt samhälle. Dock är detta inte definitionen av jämställdhet. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet (ne.se). Det som CUF beskriver uttrycks med ordet jämlikhet, nämligen alla individers lika värde (ne.se).

CUF påpekar att vi i vår insändare är exkluderande då vi endast benämner kvinnor och män. Detta är sant, vi har uttryckt oss väldigt binärt i vår text och skulle ha kunnat förbättra den. Den feedbacken tackar vi för! Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att kvinna och man i vårt fall ses som maktpositioner i samhället, och inte bara som individers kön, vilket är en anledning till att de resonemang och argument vi för kan bli väldigt binära.

Vidare skriver CUF att kvinnliga artister inte vill kvoteras in på grund av sitt kön. Det som CUF dock inte verkar förstå är att män kvoteras in varje dag, inom alla yrken, just för att de är män. Det finns enkla bevis på detta, så som att cirka två tredjedelar av dem med en högre utbildning i Sverige är kvinnor, men trots detta så tillhör cirka två tredjedelar av alla chefspositioner män scb.se. Kvotering av män är en verklighet, och så länge den existerar så är kvotering av icke-män en nödvändighet.

Vi har inte som mål att uppnå ett samhälle där det alltid ska vara 50 procent av de binära könen representerade i olika sammanhang. Statistik är endast ett verktyg för att granska samhället. Målet är ett samhälle skapat av alla människor för alla människor. En värld där det är en självklarhet att icke-män står på scenen på festivaler för att de är grymma, och endast därför.

Unga Feminister Hudiksvall (UF!)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons