Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Utveckla hälsotjänster på apoteken

/
  • Tillgängligheten till apotek i Sverige har ökat med 356 apotek, eller 39 procent, konstaterar artikelförfattarna, som tycker att det finns mer utvecklingspotential att ta sikte på vad gäller apoteken.

Den oförberedda svaga vänsterregeringen avser att tillsätta många utredningar och ordna många samlingar. Nu vill man även tillsätta en utredning om de mycket populära apoteken, skriver två M-politiker.

Annons

Helt i onödan, enligt många bedömare.

Regeringen har uppenbarligen inte tagit del av Statskontorets slutrapport gällande En omreglerad apoteksmarknad. Eller så har regeringen det, men i sin iver att tillfredsställa dels budgetkamraterna i Vänsterpartiet, dels många socialdemokratiska gräsrötter som vill känna igen sitt parti, valt att helt bortse från tydliga fakta, och andas nu återreglering.

För skälen som ansvarig sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) anger, för övrigt samma statsråd som enhälligt prickats av Konstitutionsutskottet för sällsynt stora brister i sin handläggning av en annan valfrihetsreform, det fria vårdvalet, rätten att själv välja vårdcentral, är att tillgänglighet av apotek minskat på landsbygden.

Det är därför pinsamt att behöva upplysa ansvarig minister att det inte stämmer. Omregleringen av apoteken har hittills medfört att 924 apotek som det fanns i Sverige den 1 juli 2009 när omregleringen genomfördes medfört att fyra år senare var antalet apotek 1 280. Det innebär att tillgängligheten ökat med 356 apotek, vilket motsvarar en ökning med 39 procent!

Därtill har tillgängligheten av apotek ökat i varje län i hela Sverige. Högst apotekstäthet, det vill säga antal invånare per apotek har Jämtlands län, Gotlands län samt Västerbottens län. Lägst täthet har Blekinge län, Stockholms län och Södermanlands län.  Enbart i Gävleborg har antalet apotek ökat med nio stycken, en ökning med 26 procent. Tillgängligheten är inte problemet, den har kraftigt förbättrats efter omregleringen.

I dag är det självklart för en barnfamilj en söndag, oavsett var du bor i Sverige, att få tillgång till febernedsättande eller nässpray. Det som för några år sedan var helt omöjligt.

Vad vilja S? Är det att backa in i framtiden medan verkligheten, gällande hur apoteken fungerar, springer allt längre ifrån en bakåtsträvande, famlande och vacklande vänsterregering som har svårt att fatta beslut och när beslut fattas handlar det ofta om symboliska saker som i detta fall Sveriges onödigaste utredning.

Det hade däremot varit mycket lovvärt om den oförberedda vänsterregeringen, som talar om att man är en samarbetsregering, hade visat det i praktiskt arbete och i stället tagit initiativ till samarbete kring för att utveckla framtidens hälsotjänster mellan vården, äldreomsorgen och apotek. Att fokus sattes på stimulera och stödja den innovationskraft och det utvecklingsentreprenörskap som finns att ta tillvara och inte minst utveckla.

De omreglerade apoteken är i dag en av svenskarnas mest gillade tjänster. Låt det så förbli.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Socialpolitisk talesperson

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons