Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-nej till EU-pengar för att bekämpa arbetslöshet

Arbetslösheten kommer, enligt de senaste prognoserna, att öka kraftigt. Det är därför viktigare än någonsin att investera för att skapa nya jobb och rusta människor för en tuffare arbetsmarknad

Annons

Europeiska socialfonden är EU:s viktigaste verktyg för att skapa fler jobb i Europa. Fonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap. Regeringen lade inför 2011 ett förslag om ändringar i budgeteringstekniken för anslaget för den svenska medfinansieringen. Enligt regeringen skulle det inte innebära någon förändring i verksamheten. Men enligt den myndighet som förvaltar fonden i Sverige, svenska ESF-rådet, kommer Sverige att gå miste om närmare en miljard kronor för att investera i kompetensutveckling. Flera projekt som handlar om kompetensutveckling för anställda och för insatser för dem som står längst från arbetsmarknaden kommer nu att avslås. Om regeringen har gjort en felbedömning av konsekvenserna av den ändrade budgeteringstekniken anser vi att de måste återkomma med ett nytt förslag

Värst är situationen för programområde 2, stöd för projekt som bidrar till minskat utanförskap, med fokus på personer som i dag står långt från arbetsmarknaden. Erfarenheter har visat att, för att kunna hjälpa individer tillbaka till, eller närmare arbetsmarknaden, krävs projekt som är aktiva under minst två och ett halvt år. Med minskat beslutsutrymme kan ESF-rådet inte utlova en långsiktig finansiering av sådana projekt.

Att sätta människan i centrum är en viktig del av insatserna för att ta Europa ur krisen. Det tycker EU-kommissionen också, som i framtiden vill öka resurserna för aktiva arbetsmarknadsåtgärder. Den svenska regeringen håller dock inte med. På ministerrådet blockerade man nyligen ett förslag som möjliggör EU-stöd för omskolning och hjälp tillbaka till arbetsmarknaden för dem som blivit uppsagda på grund av finanskrisen. Dessutom driver man i EU att strukturfonderna, inklusive socialfonden, bara ska användas där behoven är störst, det vill säga inte i Sverige.

När de borgerliga gick till val 2006 gjorde man det med parollen om att få de människor som stod längst bort från arbetslivet, tillbaka i arbete. Verkligheten har visat att de misslyckats. Dessutom väljer man att förvärra situationen genom att dra undan dessa oerhört viktiga resurser trots att vi står inför en kraftigt ökad arbetslöshet.

Vi socialdemokrater vill investera i den kunskapsbaserade ekonomin. Då duger det inte med sänkt krogmoms, det krävs resurser för kompetensutveckling och aktiva insatser för jobben.

Raimo Pärssinen Åsa Lindestam Per Svedberg Elin Lundgren

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons