Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M i Nordanstig: ”En bra skola kräver bra lokaler”

Bra med praktiserande lärare i Nordanstig, men lokaler behövs också, konstaterar M-skribenter.

Annons

Den 28:e fick alla Nordanstigsbor en försenad julklapp när skolchefen, Eva Fors samt rektor John-Martin Forsman meddelade att vi inom kort kommer få hit ett antal blivande lärare som ska göra sin praktik i förskolor och skolorna i Bergsjö/Hassela RO.

Detta är strålande nyheter vilka ger oss som kommun en lysande chans att knyta fler begåvade, engagerade och brinnande lärare till kommunen. Jag säger fler för tvärt emot vad som ofta sägs har Nordanstig, jämfört med andra kommuner, inte bara riktigt bra lärare utan också en hygglig återväxt och framför allt en god behörighetsnivå.

Så när det kommer till ledning, kamratskap och utmaningar inom arbetet står vi väl rustade att locka många nya lärare – våra problem ligger i huvudsak på en annan nivå.

Våra problem handlar de lokaler, eller snarare bristen på dem, som våra dugliga lärare och fantastiska ungdomar har till sitt förfogande. Det saknas klassrum, grupprum och lärarrum i alla skolor i Bergsjö. Det saknas också den Allaktivitetsyta som Bergsjö är i skriande behov av och som dessutom är vallöftad av Monica Olson (S). Därtill saknas den viktigaste samhällsdetaljen utanför arbetet en ung lärare med siktet ställt på Nordanstig behöver – en lägenhet att bo i!

Det ironiska är att detta inte är första gången Bergsjö står inför att skolan är för liten och bostäder till lärare saknas. När Centralskolan dryftades på 50-talet kallades den ”Andrea Doria” i folkmun (efter den förlista lyxkryssaren) och lärarbostäderna namngavs således ”livbåtarna” eftersom Nordanstigsbor då som nu är kvicka i tanken och vassa med tungan.

Den gången var det skolstyrelsens ordförande Rickard Hallberg som drog det tunga lasset innan oppositionen med en majoritetsrösts stöd röstade igenom skolbygget. Kommunens del av kostnaden blev runt 1.5 miljoner kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar runt 64 miljoner och gav Bergsjö en skola som blev ett långsiktigt lyft för hela kommunen. För skolan var en av Sveriges modernaste och lockade till sig begåvade lärare som blev kvar och gav många Nordanstigsbor med skolår under 60-, 70-, och 80-talen kunskap, minnen och inspiration för livet.

Idag har vi chansen till samma lyft för samma pengar genom att locka nästa generations briljanta lärare att välja Nordanstig men då måste vi våga fatta beslut och, liksom på 50-talet, verkar det bara vara i oppositionen viljan finns att sätta spadarna i backen medan den styrande majoriteten velar.

Så frågan är: Vem är ledaren i S, C, MP-koalitionen som likt Rickard Hallberg vågar kliva fram och få något bestämt?

Och på det följer: Vilka är de fullmäktigeledamöter som vågar rösta med oppositionen och få något gjort?

Tor Tolander, Daniel Arenholm, Margareta Fredholm, Helena Andersson, Göran Roswall, Håkan Larsson

Moderaternas Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons