Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på friskolorna!

Det är svårt att undgå den kritik som riktas mot Nordanstigs kommunala skolor angående ordningsregler, rökning på raster, oreda på skolbussar, mobbning etcetera.

Annons

Allt detta tillsammans med missnöjet bland lärare och föräldrar kommer resultatet av årets utvärdering av alla Sveriges skolor längst ner på listan, på nedflyttningsplats Nordanstigs kommunala skola.

Skolpolitiker och lärare anser sig icke göra något fel, felet måste vara någon annans, kanske regeringen? Men hur kan det då komma sig att alla andra skolor som ligger långt före i tabellen lyckas betydligt bättre med samma regering?

Undantag finns, här i Nordanstig har vi två privata skolor (friskolor). Den ena ligger i den rödaste av alla röda sockendelar, Stocka–Strömsbruk, som med sina 33 elever mår alldeles utmärkt.

Skolan bildades 1997 av ett antal entusiastiska ortsbor som icke accepterade en nedläggning. Samma argument med samma beslutsfattare då som nu, vi måste lägga ned för pengarna räcker inte hette det.

Hur som helst, skolan bildades med en insats av några hundralappar, i dag med en mycket välmående ekonomi som är i prima form.

En av skolans företrädare berättar: "Vi har inköpt en buss för resor till bad och diverse aktivitetsresor, kulturliv osv. Eleverna erhåller nya läroböcker inför varje läsår. Allt betalas med skolpengen".

Hosiannaskolan–Gnarp har 50 elever och 25 dagisbarn. Det är också en välmående skola som utvecklas med fler elever från år till år, några problem när det gäller ordning och reda existerar inte.

Faktum kvarstår: Elever flyr från våra kommunala skolor till grannkommunerna. I ovan nämnda två skolor Stocka och Gnarp går flykten åt motsatt håll. Detta måste väl få beslutsfattarna i vår kommun att sätta sig ned och fundera. I dag tävlas det om vilken skola som står på tur för nedläggning, det är väl minst tre stycken som är aktuella, jag tycker att byborna i dessa orter borde göra samma motstånd som i Stocka, det är minst lika viktigt som att behålla våra bensinstationer.

Ett litet tips till våra makthavare: Lägg all prestige åt sidan, ta kontakt med ledningen för dessa två skolor i Stocka och Gnarp, de har säkert en hel del kloka synpunkter att tillföra.

Ola Wahlman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons