Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande affärer för hälsocentralen men på vilket sätt?

Jag instämmer i vd-uttalandet från Mitt Hjärta att det finns anledning till justeringar i vårdvalsreformen och det är förståeligt att en företagsledare vill ha en fullständigt kostnadskontroll.

Annons

Jag har inga invändningar emot detta resonemang. Ska förhållandet påverkas bör detta ske genom landstingspolitiken.

Däremot är det fel att företagets läkare, utifrån sin auktoritet, pressar patienten att söka den egna sjukgymnastiken. I en ökande grad hör vi att patienter mår dåligt av detta och det är mycket olämpligt när patienter meddelas att Mitt Hjärta drabbas av en straffavgift om de uppsöker vår verksamhet.

Vi har varit etablerade i Hudiksvall i 23 år och har haft ett gott samarbete med läkare och patienter.

Majoriteten av patienterna är äldre och har flera samtidiga diagnoskombinationer som; -artroser, -osteoporos, -hjärt/kärlsjukdomar, -stroke, etcetera. En annan kategori är kroniska smärtpatienter med rygg- och nackskador.

Som vd Anna Hammarström uttrycker är det av värde med vårdteam vid komplexa fall. Detta gäller inte majoriteten av patienterna, de allra flesta får en god hjälp av sjukgymnasten och i förekommande fall för vi en dialog med läkaren.

Men nu är det andra tider och attityder som gäller.

Patienten ska fråntas sin rätt att välja vårdgivare för att optimera bolagsvinsterna.

Hälsocentralen Varvet har en vinstmarginal på sex procent det första verksamhetsåret. Ett nyetablerat företag i en annan bransch skulle gråta av lycka med en sådan vinst. Fem procent anses som förträffligt och lysande.

I Sundsvall gjorde de tio privata hälsocentralerna en vinst på 19 miljoner det första verksamhetsåret. Gissningsvis landar även de privata vårdcentralerna i norra Hälsingland på vinstmarginaler kring 13–16 procent.

Naturligtvis ska hälsocentralerna få tjäna pengar, de måste ju göra nyinvesteringar, utbilda personal och marknadsföra sig – vi vänder oss mot metodiken att styra patienterna med det syftet.

Bengt Pantzare, legitimerad sjukgymnast

Bengt Norman, legitimerad sjukgymnast

Axis Rehab

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons