Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft frågan om jämställdhet till skivbolagsnivå

/

Tack för synpunkter och vi kan inte annat än stämma in att vi önskar en mer jämställd musikscen, skriver Erik Ohlsson, musikansvarig för Hudikkalaset, i ett svar till Unga feminister i Hudiksvall (22/7).

Annons

Som jag nämnde när vi pratades tidigare finns det många fler anledningar till våra bokningar än ekonomin. Det jag menade är att vi bokar de artister som är rimliga att få till ekonomiskt, där schemat passar och där jag ser ut att få ut så mycket som möjligt av den budget vi har. Det är alltså en blandning mellan vilka som är tillgängliga och den ekonomiska faktorn. 

Som jag nämnde finns det en tråkig verklighet. 

Ser man till artister signade på skivbolag i Sverige och de artister bokningsbolag representerar råder en anmärkningsvärd överrepresentation av män. 

Festivalarrangörer står längst ut i näringskedjan och det som går att boka är de som blivit signade till ett skivbolag, fått en hit och blir representerade av en bokare. Jag tycker därför att diskussioner kring jämställdhet på festivaler som varit het i några år är rättfärdigad, men bör lyftas upp ett steg i näringskedjan – till skivbolag och förlag som signar en majoritet av män. 

Och angående de olika procenten 2013 är jag inte säker, men misstänker att jämställd festival räknat med varje person i bandet, det vill säga exempelvis en kvinnlig artist med fem manliga musiker räknades som dominerad av män, medan min kalkyl byggde på affischnamnets kön. 

Nu laddar vi för Kalas. 

Erik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons