Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luras inte av fagra spådomar

I början på 1970-talet hölls en öppen konferens i Ljusdal om framtiden. Centralskolans aula var den plats då två framstående professorer redogjorde för hur det skulle bli en bit in på 2000-talet.

Annons

Ja, nu är vi där, och då kan man väl fundera över vad dessa höga herrar såg hur vi skulle ha det här.

För det första så skulle det finnas ett överflöd av energi i enorma mängder – dessutom skulle denna elektricitet vilket det var frågan om nästan vara gratis, sa herrarna. Naturligtvis var det kärnkraft det handlade om – i dag vet vi bättre, och om en tid kommer alla att förstå den katastrof som inträffade i Fukushima i Japan för snart tre månader sedan.

Professorerna sa att i Ljusdal skulle vi odla apelsiner och bananer samt alla andra exklusiva frukter i stora växthus. Vägarna skulle vara helt isfria under vintern då det skulle ligga elektriska slingor under dem. Ja, så här gick dessa professorer på i sina fantasier. Detta visar på att entusiasm inte alltid är klokhet utan att strunt finns överallt.

I dag söndag kom en ny utredning som presenteras stort, och där nu ett antal professorer lovar oss att genmanipulerade potatisar och andra grödor inte bara är bra som föda utan det är bra för miljön. Nya löften från gamla farbröder som aldrig behöver vara med om det blir elände av deras idéer om några tiotal år.

Vi som läser om detta vet att där man i USA har använt sig av genmanipulerade grödor så förstörs markerna. Efter ett antal år så är de obrukbara. Antalet argument emot genmanipulerade födoämnen är en lista hur lång som helst.

Min tanke med att påvisa hur man sa för 40 år sedan om att odla bananer i Ljusdal var lika dumt som att i dag föreslå odlingar av genmanipulerad föda. Säkerheten bör vara det vi tänker på först – inte för oss själva utan för dem som ska leva om 40 år.

Minns ni galna kosjukan – den kom sig av att högt utbildade kloka personer ansåg att självdöda djur och slaktrester var bra föda till kossor i djurstallarna. Man gjorde pellets av eländet, och gav gräsätande djur animalisk föda. Vad blev resultatet? Minns ni alla miljoner djur man fick slakta ut, och alla människor som dog av sjukdomen. Detta är bara 20 år sedan.

Sverige klarade sig den gången undan då vi inte tillåtit slaktavfall till mjölkkossor och biffdjur – men resten av Europa där fick man rensa djurstallarna och bränna miljoner djur.

Vad vi nu måste jobba för är att stoppa all genmanipulerad föda, och vi bör nog också tänka till en gång ytterligare hur vi ska ha det med kärnkraften. Att manipulera naturen har visat sig vara en vansklig väg att leva på. Kemikalier – kärnkraft – genmanipulation, ja vår värld styrs inte av klokhet utan av girighet och dumhet.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons