Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO:s tvära kast om vinster i välfärden

LO:s Tobias Baudin och Hans Svedberg angriper i sin debatt (6/9) företags möjligheter att kunna göra vinst inom välfärdssektorn. Att Baudin och Svedberg så tydligt säger nej till företags möjligheter att verka inom välfärden är beklagligt.

Annons

Av LO:s största fack Kommunals medlemmar är det närmare 100 000 som jobbar på de privata företag man nu motverkar. Medlemmar som LO med sitt beslut vänder ryggen och som riskerar att förlora sina arbeten om ett vinstförbud skulle bli verklighet. Bland vård- och omsorgsföretagen fruktar knappt var tredje att företaget måste läggas ned om vinstbegränsning eller vinstförbud införs enligt en undersökning från Vårdföretagarna.

Något som hittills inte har framkommit i diskussionen kring vinst i välfärden är vilken kappvändning beslutet från LO-kongressen faktiskt är. För att LO alltid skulle ha varit motståndare till välfärdsföretags möjligheter att kunna göra vinst är långt ifrån sant. Frågan om vinstförbud för privata företag i välfärdssektorn har tidigare varit föremål för en statlig utredning som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen år 2002. Förslaget om icke vinstsyftande företag fick dock mycket kritik av remissinstanserna, inte minst från LO.

Om man jämför vad LO skrev i remissvaret till utredningen Aktiebolag med begränsad vinstutdelning med vad LO säger i dag är det raka motsatsen. LO skrev i sitt remissvar från år 2004 ”Det går inte generellt att säga att privata aktörer utan vinstintresse bedriver verksamhet med högre kvalitet än företag som har vinst som huvudsyfte. Att begränsa möjligheten till vinstutdelning påverkar därför på intet sätt behovet av en god kvalitets- och kostnadskontroll”.

När LO gavs möjlighet att yttra sig över förslaget att om landsting överlämnar ansvaret för driften av hälso- och sjukvård till annan aktör än det offentliga ska verksamheten inte få drivas i syfte att skapa vinst åt ägare eller annan var man inne på en liknande linje. Om det skrev LO följande i sitt yttrande ”förslaget som syftar till att ta bort möjligheten för vinstdrivande företag att bedriva sjukhusverksamhet skjuter bredvid målet och att få problem löses på detta sätt.”

Med denna information till hands är det nog flera som undrar över dessa tvära kast. Hur kunde man gå från att vara emot förslag som förbjuder vinst i välfärden till att vara en av de starkaste förespråkarna för detsamma?

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons