Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal vinner med samarbete över partigränser

Lasse Molin (M) skrev en insändare om att ett bättre politiskt klimat bör kunna åstadkommas i Ljusdal och det är kloka ord han skriver (4/1).

Annons

Molin har ju också tidigare skrivit om att det behövs ett bättre samarbete över partigränserna/blockgränserna.

Ett alternativ är att kommunen har en klar och stark majoritet med klara och öppna visioner och målinriktade politiska planer för hur man vill föra kommunen framåt. Men då är det viktigt att majoriteten lyssnar noga på oppositionen och samarbetar så långt det är möjligt. Naturligtvis finns det frågor som ideologiskt skiljer partierna åt och det får man ha den största respekten för, men det finns alltid några minsta gemensamma nämnare som är bra för kommunen som helhet.

I dag har vi ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna och Vänstern på de ledande posterna. Minoritetsstyre kräver ett ännu mer lyssnande och en ännu mer målinriktad politisk vilja för samarbete över partigränserna. All denna samarbetsvilja ska ske med kommunens bästa för ögonen. I det politiska samarbetet är det viktigt att övriga samhälleliga organisationer är med och aktivt påverkar kommunens positiva utveckling. Inte minst har företagarna en stor betydelse och det är viktigt att kommunpolitiker och företagare har god samförståelse om färdriktningen.

Jag anser att vi i dag samarbetar på ett relativt bra sätt med företagarna, men det går att utveckla detta samarbete ytterligare. Även övriga samhällsorganisationer bör på ett bättre sätt involveras i utvecklingen och det borde ordnas tydligare fasta former för ett samarbete. Här får vi politiker ta ett större initiativ för att ordna detta.

Ett exempel är att kommunens politiska organisation på ett mer konkret sätt involverar de olika orternas bygderåd med både pengar och till viss del personal. För att det ska bli en mer positiv utveckling måste landsbygdens mindre orter växa och utvecklas likväl som centralorten. En homogen satsning i hela kommunen ger styrka och utvecklingsmöjligheter och då kommer alla boende i kommunen att känna mer samhörighet och säkert vara villiga att "dra sitt strå till stacken".

Vänstern och Socialdemokraterna har utarbetat tolv utvecklingsområden som kan vara ett samarbetsprojekt bland flera andra. Övriga partier har säkert sina idéer som vi kan samverka om.

Det finns en bra politisk grund för att samverka över partigränserna och bli överens i viktiga och utvecklande ärenden. Kommuner som samverkar bra politiskt har oftast har en gynnsam utveckling. Varför skulle inte detta vara möjligt i lilla Ljusdal, jag tror det är möjligt.

Conny Englund (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons