Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal – en ort att flytta till!

Ljusdal är en ort man vill flytta till, konstaterar insändaren.

Annons

Nyligen åkte jag tåg som stannade till i Ljusdal. På tåget kliver en kvinna på som hade sin plats bredvid en äldre herre. Han visste inte så mycket om Ljusdal och började ställa henne nyfikna frågor. Jag hörde kvinnan stolt och engagerat berätta om nya spännande saker som var på gång i Ljusdal. Hon berättade restauranger som öppnat såsom nytänkande Matstället, det italienska LaBanka och pomeranshuset, men även om spännande idéer från privata initiativtagare som ”världens största konstutställning” och wild drawing som kom till ljusdal och målade biografen och om kommande urban konst. Hon berättade om den nya skateparken och idéer som lockade unga.

För oss som flyttade ifrån Ljusdal på 2000-talet så hör man nu en annan lokal stolthet nu. Jag flyttade från Ljusdal i en tid då krogarnas nedläggning snart skulle bli verklighet. Hagen, backside, och Frontline stängde i rask takt och kvar blev tomma lokaler. När jag flyttade hade Ljusdal blivit av med sin bandycup, och för folk utifrån var det var något ställe som man kunde åka och ta intensivkurs i bilkörning. Jag minns att ljusdalsborna vaknade upp en morgon med nyheten att någon Järvsöbo hade satt upp en plåtskylt på centrumhuset med texten ”Välkommen till Järvsö kommun” för att visa vilken del av kommunen som hade mest att erbjuda turister. Det blev dålig stämning. Ljusdals slogan ”I Ljusdal är det möjligt” övertygade ingen, istället användes det ironiskt och skulle snarare bevisa vad man inte kunde göra och blev symbolen för politisk ovilja.

Folkparken var endast en påminnelse av en tid som ens föräldrar pratade om då Ljusdal myllrade av liv, en tid som sedan länge passerat. Nu hoppades man istället att sommaren skulle bli fin i år så att minigolfen skulle locka folk till den tomma folkparken, då kanske den kunde få stå kvar ett år till. Ljusdal hade fler farthinder än medborgare som såg ljust på ortens framtid.

Nu är det andra tider. I Ljusdal verkar det finnas människor med idéer och som är beredda att genomföra dem istället för att stå på läktaren och gnälla för att det inte händer något.

Det låter som en ort man vill flytta till.

Ingela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons