Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal behöver politiker med mod och som tar beslut

Nästan dagligen får jag frågor som – ”Hur kan ni köpmän vilja ha hit fler butiker när de som är här har svårt att överleva?” Eller: ”Varför vill ni ha handel på Östernäs; då blir väl centrum tomt?”

Annons

Det finns ett engagemang för handelsfrågor och jag förklarar gärna varför jag tycker det är positivt om vi blir fler butiker och varför en etablering på Östernäs skulle vara positivt för kommunen.

Vad är en marknadsplats? I alla tider och kulturer har handelsmän/kvinnor sökt sig till gemensamma handelsplatser. Man har funnit att man drar kunder åt varandra och att försäljningen ökar. Kort sagt – handel föder handel.

På motsvarande sätt är butikerna i Ljusdal en marknadsplats. Inbördes konkurrerar vi om kunderna men tillsammans attraherar vi både en inhemsk kundstock och en inkommande. Tyvärr har vi under den senaste perioden tappat flera, stora butiker. Det är mycket tråkigt men inte så ovanligt att butiker av olika anledningar läggs ned. Det som är allvarligt nu är att det fylls på med alldeles för få nya. Det gör att vår marknadsplats tunnas ut och att vi får svårare att mäta oss med omgivande platser. Både Hudiksvall och Bollnäs har under samma period lyckats med ett flertal, nya, stora etableringar. Då vi därtill har ett utflöde på cirka 150 miljoner kronor per år känns det som vi närmar oss ett vägskäl.

Varför handel på Östernäs? I detaljplanerna för Östernäs har det nordvästra hörnet avsatts för handel. Peab har fått rätten att etablera området. Peab menar att det finns stora, seriösa kedjeintressenter inom volymhandel som kan tänka sig att investera i Ljusdal. Kravet är att tillfartsvägar fungerar och att inga timmertravar ligger framför entréerna.

Det skulle vara utomordentligt positivt om detta blir verklighet. Den nischade, specialiserade och av väldigt många uppskattade specialhandeln i Ljusdals centrum skulle få välbehövlig draghjälp. Vi skulle få ett tillskott av butiker vi i dag saknar och marknadsplatsen Ljusdal skulle öka i attraktionskraft. Det tänkta volymhandelsområdet ligger dessutom vägg i vägg med befintligt centrum. Den inbördes konkurrensen skulle förvisso öka. Det är en fajt vi gärna tar och det skulle vara positivt för kunderna.

Kan vi dessutom, vilket är minst lika viktigt, täppa till de hål vi har i centrum med profilerade och specialiserade butiker skulle vi närma oss det tänkta vägskälet med bättre förutsättningar.

Det vi framför allt behöver nu är en opinion och en politikerkår som tror på framtiden. Vi behöver inte partipolitik och långbänkar. Vi måste agera aktivt och med tro på utveckling och tillväxt. Vi behöver politiker som har mod och tar beslut, de som säger till oss medborgare: Följ oss, vi är på väg mot framtiden!

Hans Robertson, Robertson Mode AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons