Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal behöver breda lösningar

Just nu pågår arbetet med att ta fram och sammanställa de behov av pengar som kommunens verksamheter – utbildning, omsorg, samhällsförvaltning och kommunstyrelse – anser sig behöva 2013.

Annons

Ljusdals Posten har räknat och kommit fram att förvaltningarnas behov 2013 är cirka 35 miljoner kronor mer än vad som finns med i kommunens ekonomiska långtidsplan. Själv är jag rädd för behoven kommer att blir större än 35 miljoner kronor.

Om Ljusdal hade haft ungefär lika många invånare 2011 som år 2000 hade vi varit tusen fler invånare och haft 40 miljoner kronor mer per år att lägga på kommunala investeringar och tjänster. Tusen fler invånare som handlar, som äter på restauranger, som badar och som lånar böcker.

Det är främst bristen på jobb som gör att vi blir färre invånare. Vi måste få fler jobb. Jobben kommer när företagare vill och törs växa och när fler vill bli företagare. Jobben kommer när vi alla förstår att vi måste sätta företagandet i centrum för allas vår välfärd.

Kommunen kan göra två saker. För det första, satsa på våra kärnverksamheter som skola, omsorg och verksamheter inom samhällsförvaltning för att upprätthålla kvaliteten. Utan kvalitet i kommunala tjänster blir det svårt att få invånare att bo kvar och att få nya invånare arr flytta hit.

För det andra, skapa ett bra företagsklimat samt prioritera åtgärder som att ta fram stöd för lokal utveckling, arbeta för fibernät, bra vägar, bra kommunikationer, utveckla distansutbildning, samordna insatser för arbetslösa och göra lanthandeln till mer av en servicepunkt.

Kommunens övergripande mål om att vi ska ha en positiv befolkningsutveckling kan bara nås när en bred majoritet av politiker sätter jobben främst och när företag, kommun, arbetsförmedling, föreningar, byaråd och enskilda arbetar tillsammans för att nå det.

Lasse Molin (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons