Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindestam - stoppa betonggubbarna

Ju mer vi får information om vad kommunen planerar på vindkraftområdet, ju mer tar man sig för pannan. I juni meddelades att Bergvik Skog tänker bygga upp till 200 vindkraftverk längs kommunens södra kustområden.

Annons

I juli fick vi reda på att en borrplattform fanns ute på Storgrundet utanför Storjungfrun för att undersöka var den tyska vindkraftexploatören WPD ska sätta upp till 70 vindkraftverk. Förra veckan fick vi veta att Samkraft ska bygga fem vindkraftverk vid Ljusnans mynning, mellan Ljusne och Vallvik. Vad är det som pågår i kommunen?

Är det en tävling som pågår? Ska Söderhamns kommun försöka vinna någon sorts vindkrafttävling över alla andra kommuner i södra Norrland, som har stora obebodda skogsområden som kan utnyttjas? Vilka är det egentligen som driver detta?

Jublande företrädare för kommunen talar om ketchup-effekt och såväl kommunalrådet som höga tjänstemän beklagar att länsstyrelsen och Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till kommunledningens försök att låta vindkraftbolag bygga vindkraftverk på Gullberg vid Bergviken.

Betyder inte naturvärden, fågelliv och livsmiljö något för betonggubbarna? Det är tydligen lätt att fatta beslut när man själv slipper ta konsekvenserna för en förstörd livsmiljö. Kommunen säger att man vill satsa på den vackra skärgården och på besöksturismen längs Jungfrukusten.

Jungfrukusten kommer att bli Vindkraftkusten om det så kallade Ödmårdenprojektet blir av. Inbillar ni er att folk från storstadsområdena skaffar permanentboende eller fritidsboende i ett område med snurrande vindkraftverk runt om? En inflyttning som ökat snabbt under se denaste åren. Nu ångrar de detta.

Sysselsättningseffekter talar ni om. Det kommer att bli en del – under byggskedet. Men sedan, när området har blivit vindkraftindustriområde? Samma argument användes när man tillät byggandet av de fyra kraftverken längs Ljusnan i kommunen. Ljusnans nedre lopp från Bergviken till havet förstördes, och den lokala sysselsättningen är obefintlig idag.

Med en outbyggd älv hade fisketurismen idag kunnat ge massor av sysselsättningstillfällen. Samma sysselsättningsargument användes när exploatörerna ville bygga ett jättelikt kolkraftverk i Sunnäs, i närheten av Ödmårdenprojektet.

Då fanns i Söderhamn ett kommunalråd, Henny Fager, som lyssnade på folkets protester, förstod vikten av vackra, orörda kustområden och hade visioner inför framtiden. Tack vare henne och andra kloka kommunpolitiker sade kommunen nej,

I kommunledningen finns en miljöstrateg som inte brukar vara rädd att sätta ner foten. Och en samhällsstrateg som har visioner och gett kloka synpunkter på Ödmårdenprojektet. Lindestam – lyssna på dem och på miljökunniga tjänstemän i förvaltningarna. Och inte på betonggubbarna.

Margareta Elmelind

Ann-Marie Pettersson

Asta Forsell

Inga Wallin

Brita Ekengren

Birgitta Rickardt

Evy Englund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons