Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika som blåbär och lingon

Det är märkligt att Moderater och Socialdemokrater är som hund och katt på riksnivå, skriver Iggesundsbon Andreas Holmberg, när partierna tycker så lika i många värderingsfrågor.

Annons
Arkivbild: Daniel Nilsson.

Så är den då på plats, vår lokala "regering". Socialdemokraterna och Moderaterna tar ansvar för vår kommun, tillsammans med Miljöpartiet. Även om jag hoppats på en alliansregering tycker jag att lösningen är ganska bra, givet valresultatet. 

På riksnivå tycks däremot Moderater och Socialdemokrater vara som hund och katt. Varför det? Ingen avgrundsklyfta skiljer partierna längre som för 100 år sedan. Socialdemokraterna har övergivit tanken på att införa socialismen - den idén har Vänsterpartiet helt tagit över. Moderaterna har tonat ner sin skattesänkarretorik och tycks inte vilja ändra i arbetsrätten lika mycket som Centerpartiet.

Dessutom har partierna intagit likartade ståndpunkter i en rad värderingsfrågor:

► Båda partierna tror att män ibland kan föda barn, att vi som inte tror på det vill tvångssterilisera folk, samt att förbundet mellan just man och kvinna inte är särskilt grundläggande och därför inte bör ha ens ett särskilt namn.

► Båda partierna godtar eller önskar fortsatt politiskt inflytande över Svenska kyrkan, samtidigt som de vill ha etableringsstopp för konfessionella friskolor.

► Båda partierna har numera en rätt restriktiv flyktingpolitik och vill upprusta försvaret.

► Båda partierna anser att foster med 47 kromosomer inte bör fridlysas lika tidigt som foster med 46 kromosomer (allt annat lika) utan först vid vecka 21.

► Båda partierna har bejakat att den samvetsfrihet för barnmorskor som förarbetena till vår abortlag förutsatte nu verkar ha tagits bort, och att inga föräldrar därför nu kan anta att just den barnmorska som förlöser deras barn skulle avstå från att medverka vid fosterfördrivningar ända upp till vecka 21.

Visst finns det fortfarande skillnader, och visst är det mycket som även andra partier håller med om. Men borde inte partier med så pass liknande åsikter och värderingar kunna regera tillsammans? Blåbär och lingon är ju ändå rätt lika, jämfört ,med hallon och rönnbär.

Andreas Holmberg, Iggesund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons