Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejonet Cecil hade i alla fall ett namn

/

Lejonet Cecils död har väckt ett ramaskri världen över, konstaterar Jonas Paulsson som tycker "det är hög tid att vi antar en politisk vision om ett vegetariskt samhälle".

Annons

Författaren Jan Guillou kallar pilbågsjakt för en manlig barnslighet som handlar om egoistisk självhävdelse. Men har djuren inom köttindustrin det bättre?

Varje dag slaktar vi i Sverige i snitt 5 000 grisar. Det är varelser som är minst lika intelligenta och fascinerande som Cecil. Över sundet i Danmark slaktar man varje dag i snitt 50 000 grisar. Till skillnad från dessa 55 000 grisar som varje dag mister livet för att tillfredsställa vårt groteska behov av kött fick lejonet Cecil i alla fall ett bra liv.

Han levde i frihet och hade sociala relationer med andra lejon.

Köttkonsumtionen sker till priset av ett obeskrivligt lidande för djuren och en miljöförstöring som är så allvarlig att våra barn snart inte har någon framtid. Därtill blir vi sjuka i hjärtkärlsjukdomar och får en lång rad cancersjukdomar.

Lejonet Cecil hade i alla fall ett namn till skillnad från djuren på våra tallrikar. Det är hög tid att vi antar en politisk vision om ett vegetariskt samhälle och att vi sätter igång arbetet med att ersätta köttnormen med en vegonorm.

Jonas Paulsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons