Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss undvika andra kommuners misstag

Ägarna bakom Roph Invest ska ha beröm för sitt engagemang och entreprenörskap och för deras engagemang i det nygamla förslaget om ett hydraulikkluster.

Annons

I kommunens verksamhetsplan från 1999 presenterades den senaste av många versioner, som inte sjösatts, om högskolestudier i ett Hydraulikens Hus i Hudiksvall. Går det att genomföra tjänar det flera syften, utveckling av en genuin lokal kompetens och kanske ett hydraulikcenter vid Medskog.

200 nya arbetstillfällen är lockande. HUI:s konsekvensanalys visar dock på ett nollsummespel. Etableringsutrymmet för dagligvaruhandeln i Hudik är starkt begränsad. Kanske något tillskott från grannkommuner men dessvärre omflyttning från centrumhandeln alternativt minskad omsättning då ett köpcenter måste ta en stor del av omsättningen från befintliga butiker i centrum. Sannolikt blir det en förflyttning av ett stort antal befintliga arbetstillfällen till Medskog.

SvD Näringsliv (15/10) skriver att många stadskärnor har drabbats hårt av de stora köpcentren och efter några förlorade år slår de nu tillbaka. Om en kommun tar beslut om en extern handelsplats måste den samtidigt ha en plan för att utveckla cityhandeln. Det finns tendenser i konsumenternas beteende, såväl här som i USA, som tyder på att köpcentren blir tråkiga i längden och kunderna drar sig tillbaka till cityt. Konsumenten och flaneraren vill ha mångfald hellre än att allt ser lika ut.

Vi måste bevara Hudiksvalls särart och samtidigt undvika andra kommuners misstag. Vi håller fast vid att kommunen bör styra nya etableringar till Kajkanten/Håstaholmen. Om kommunen är lika aktiv i att färdigställa en attraktiv plan för detta område så borde det vara lika lockande för en etablerare att hamna med sin verksamhet i anslutning till havet och stadskärnan. Även då kan det ske en omflyttning från centrum men då inom promenadavstånd och med goda möjligheter att komplettera handeln och restaurangbesök på ett för alla parter trevligt och lönsamt sätt. 200 arbetstillfällen kan skapas även här.

Vår plan – nya etableringar på Kajkanten skulle förstärka Glada Hudiks särart och skapa en upplevelse för besökare som ingen annan stad kan erbjuda. Unikt och modigt av kommunen att gå sin egen väg och skapa detta köpcentrum centralt.

Vår plan på att skapa nya arbetstillfällen har vi presenterat med ett medborgarförslag (21/11 2011). Det löser inte allt men är en del av ett stort arbete som ska leda till att kommunen får fler besökare, fler företag och fler medborgare i arbetsför ålder.

Ta hem 170 miljoner från Birsta och Valbo är en utopi. Vi tror på tillväxt genom att bevara Hudiksvalls särart och nyttjande av vår unika, orörda Kajkant, därav vårt engagemang. Härmed avslutar vi vår del av denna debatt.

Rune Bergström, Sverker Jonsson, Olle Olsson, Sven Görgård, Lennart Ersson, Gunnar Sundblad, Bo Eriksson, Bengt Gill, Yngve Aronsson, Åke Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons