Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss få tillbaka konsulenten för hårdslöjdare

Länets hårdslöjdskonsulent har varslats om uppsägning. Orsaken verkar vara den kulturplan som antagits inom Gävleborgs landsting. Vi är ett antal hantverkare som samarbetat med slöjdkonsulenten i fråga och nu ställer oss frågan; Varför! Konsulenten har skött sitt arbete väl!

Annons

Landstinget har arbetat fram en kulturplan med anledning av att mycket av kulturarbetet läggs över från staten till landstingen.

Under arbetet med kulturplanen har TRU (Nämnden för tillväxt och regional utveckling) genom en konsult, Keith Wijkander, gjort en utredning om bland annat kulturens konsulenter.

I denna omfattande utredning kan läsas "att en konsult är en rådgivande specialist". Konsulterna ska främja olika typer av kulturorienterade verksamheter, främst i relation till föreningsliv och ideella insatser.

I utredningen anser konsulten att hemslöjdskonsulenternas arbete präglas av "nationalromantik", med andra ord är omodernt. Vi hävdar att slöjdkonsulenten är modern i sitt arbete.

Ett syfte med kulturplanen verkar vara att öka samarbetet mellan de tre kulturorganisationerna i länet. Det viktiga i inledningsskedet (konsulten) är emellertid inte att agera så särskilt annorlunda. Det viktiga är att man börjar tänka annorlunda!

Konsulten rekommenderar att landstinget behåller en stark konsulentorganisation, som ett redskap för den kulturpolitiska förnyelsen. Rekommendationen är också att det idéorienterade utvecklingsarbetet först genomförs, varefter organisationsfrågan tas upp.

Tjänstemännen inom landstinget har inte alls tagit till sig konsultens intentioner.

Konsulentorganisationen bör ju behållas för att delta i utvecklingsarbetet, innan man ser över organisationen.

Vi som gör detta inlägg, anser att det behövs två hemslöjdskonsulenter för att klara av kontakterna mellan slöjdare, föreningar, skolor och inte minst egna företagare.

Verksamheten är så omfattande att en konsulent rimligtvis inte kan klara av allt ensam.

Även om konsulenterna inom de tre kulturorganisationerna samverkar krävs specialister. Det löpande arbetet plus utvecklingsarbetet kräver att befintlig organisation behålls tills vidare, vilket också konsulten anser.

Vi kräver att verksamhetschef Els-Marie Julin redovisar på vilka grunder hon beslutat att säga upp en av hemslöjdskonsulenterna och att en konsekvensanalys görs!

Ulla Florén, keramiker, Maria Lindberg, modellkonstruktör, Marta Trolin, slöjdare, Lisa Johansson, skinn- och ullslöjdare, Kajsa Gustavsson, keramiker, Lisa Lindberg, textilslöjd, Kristina Jeanjour, textilhantverkare, Inger Malmström, sakgörare, Barbro Wahlqvist, keramiker, Lars och Gittan Hallstan, krukmakare, Karin Lundholm, konsthantverkare, Sture Hansson, smed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons