Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kolet ligga, för våra barnbarns skull

/

Att alla dessa steg – ett i taget – ska tas av någon annan,någon annan gång, någon annanstans, känns alltför väl igen från otaliga miljö-sammanhang. Det duger inte längre! skriver Rolf Hansson.

Annons

Mitt förbund inom Socialdemokraterna – Socialdemokrater för tro och solidaritet (f d Broderskapsrörelsen) – har varit engagerat för att hindra Vattenfalls försäljning av den miljöfarliga brunkolsverksamheten i Tyskland.

Den 24 maj publicerade vår ordförande, Ulf Bjereld, och vår talesperson i miljöfrågor, Rafael Waters, en debattartikel i SvD Näringsliv: "Tjeckiska EPH är sämsta tänkbara köpare – regeringen bör stoppa affären".

Jag ställer mig helt bakom detta uttalande och denna uppmaning.

EPH har ingen hållbarhetspolicy, inga hållbarhetsmål och ingen redovisning av koldioxidutsläpp. Bolaget tänker genom sitt köp fortsätta och utveckla brunkolsdriften.

Detta faktum gör att den svenska regeringen bör stoppa affären i sin helhet.

Regeringen har nu här möjlighet att ta ett av de otaliga beslut som måste tas, för att världen ska nå en temperatur "väl under 2 grader,med sikte på 1,5 grader", som det gemensamma beslutet i Paris säger. Att alla dessa steg – ett i taget – ska tas av någon annan,någon annan gång, någon annanstans, känns alltför väl igen från otaliga miljö-sammanhang. Det duger inte längre! Snälla regeringen: stoppa därför försäljningen och låt kolet ligga.

Låt på så sätt detta stopp bli en av alla dessa kommande nödvändiga åtgärder för att ge våra barnbarn och barnbarnsbarn en dräglig framtid på en hållbar planet. Vårt gemensamma klotrunda fosterland.

Till sist noterar jag med glädje att Diakonia och Svenska kyrkan också yrkar på ett stopp för denna försäljning.

Rolf Hansson

Grundvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons