Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs på bättre, Sjölander!

Den 8/7 försökte jag i mitt inlägg att sträcka fram handen till Jerker Sjölander, och föreslog att vi skulle avsluta vår debatt med att konstatera att vi bägge trots allt försöker göra något positivt av våra liv.

Annons

Jag föreslog att vi trots våra olika livsåskådningar verkar vara helt överens om, att människans uppgift i det här livet är kärlek och hjälpsamhet.

Tyvärr avböjer han min invit till vapennedläggning med nya angrepp på mig och min oförmåga att tänka logiskt. I sin kristna vänlighet kommenterar han mina förhoppningar om att människor med olika livsåskådningar ska kunna leva sida vid sida för en kullerbytta i tankevärlden.

Så ser JS på saken. Jag menar att det vore helt möjligt, om inte fanatiker som Jerker Sjölander satte käppar i hjulet. Efter hans kristna (?) avböjande om att lägga ned vapnen återstår för mig bara att ta upp den kastade handsken.

19/7 påstår J.S. att Einstein skulle ha varit troende. Inget kan vara felaktigare! Einstein avfärdar i Min världsbild (1934) varje tanke på en personlig gud eller gudomligt väsen: "En gud, som belönar och bestraffar sina egna skapelser, som har en vilja liknande den, som vi erfara hos oss själva, kan jag ej föreställa mig. Ej heller en individualitet, som sträcker sig bortom döden, kan jag tänka mig. Må svaga själar fyllda av skräck eller löjlig egoism, hysa dylika tankar"

Det är svårt att finna någon som mer konsekvent och benhårt försvarar ett vetenskapligt och logiskt tänkande, liksom övertygelsen om en rationell och lagbunden världsordning. För den som är övertygad om en orsaksbunden ordning i allt som sker, är idén om ett väsen som ingriper i världsförloppet, en absurditet.

Han säger alltså precis motsatsen till det JS påstår om honom. Läs på bättre nästa gång, Sjölander!

Men uppenbarligen finns det ett intresse i religiösa kretsar att använda sig av Einsteins vetenskapliga auktoritet, för att legitimera sin egen tro.

LENNART GUNHAMRE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons