Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna ska förstås gå till bemanningsföretagen

Nu ser jag i media att lärarfacken håller på att göra upp med bemanningsföretag. Lärarna är förstås glada. Äntligen kan de få lön för mödan!

Annons

Läkarna ställde under 1990-talet krav på löneökningar. Landstingen, bland andra Gävleborg, accepterade inte budet. Landstingsrådet (?) Knapp ansåg att läkarna var överbetalda.

Detta medförde att många läkare slutade arbeta, såväl i vårt län som i flera av de övriga länen. Läkarbrist uppstod och sedan dess har politikerna och ledning varit tvungna att anlita stafettläkare eller hyrläkare.

Sjuksköterskorna har också känt sig underbetalda. Nya sjuksköterskor ställer krav och nu måste arbetsgivarna betala flera månadslöner för att få behörig personal. Detta främst i sommar, men fortsättning följer säkert.

Nu ser jag i media att lärarfacken håller på att göra upp med bemanningsföretag!

Lärarna är förstås glada. Äntligen kan de få lön för mödan!

Själv är jag pensionerad, men gläds med de unga. GRATTIS!

Hur kan det komma sig att kommunerna lämnar walk over?

I den sista lönerörelsen för min del (1994) krävde arbetsgivare att lärarna skulle finnas på arbetsplatsen under kontorstid.

Om vi band oss till detta så skulle löneförhöjningen öka med ett visst antal procent.

MEN, nu var det den enskilda kommunen som satte lönen. Det visade sig att Söderhamns kommun hamnade långt ned på listan som arbetsgivare.

Åsa Lindestam har olika teorier om orsaker till lärarbristen (insändare 28/5).

Huvudtemat är, inte oväntat, att det var Alliansens fel att lärarna lämnade yrket 2006 och arbetsvillkoren var, enligt Lindestam, anledningen till avgångarna.

Du Åsa var själv rektor under början av 2000. Varför såg du inte till att attrahera flera lärare genom bättre förutsättningar?

Bristen på studenter som söker till lärarutbildningen har funnits i många år. Det vore klädsamt om du kunde erkänna de tidigare S-regeringarnas bristande framsynthet. Intressant vore också att veta vilka skolledare som satte lärare i katedern att skriva ordningsbetyg och omdömen.

På min fråga varifrån alla lärare, som utlovats av de rödgröna, ska komma, var ditt svar … fråga till vad de ska komma.

Nu förstår jag. Det är till bemanningsföretagen de ska gå!

Nationell likvärdighet?

Game over!

Maj-Louise Nordlund

lågstadielärare, speciallärare, specialpedagog och pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons