Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukets villkor i Sverige är inte bra

/

Det är inte lätt att vara lantbrukare i dag, speciellt inte i Sverige, skriver insändaren som vill göra det mer lönsamt.

Annons

Nära nog alla brottas med lönsamhetsproblem. Det är något som vi inom Borgerlig Framtid vill ändra på genom ett helt batteri med åtgärder. Bland annat sänka alla de skatter som är högre här än i konkurrerande länder.

Sverige har ett gott miljöskydd och synnerligen god djurhållning, vilket gör svenska produkter dyrare än från andra jämförbara europeiska länder. Detta samtidigt som Sverige nettobetalar cirka 30 miljarder kronor per år till EU, där lejonparten av pengarna går till jordbruksstöd i övriga EU. Vi är alltså själva med och betalar för att konkurrera ut svenska jordbruk. Helt fel tycker vi i Borgerlig Framtid.

Svenska produkter missgynnas av lagen om offentlig upphandling eftersom rättspraxis har blivit att myndigheter mer eller mindre måste bevisa att kvaliteten blir sämre av det lägsta anbudet.

En annan aspekt som rör jordbruket är att Sveriges självförsörjningsgrad tillåtits sjunka så mycket att livsmedlen kommer att ta slut i butikerna efter en vecka vid en större kris då importmöjligheterna försvåras eller stryps helt. Efter tre till fyra dagar har bensin och diesel tagit slut. Få medborgare känner till detta oroväckande faktum.

Självförsörjningsgraden hänger intimt samman med att totalförsvaret är en spillra av vad det en gång var. Det här är områden som måste få mycket högre prioritet i politiken anser vi.

Lars Jensen

ordförande för Borgerlig Framtid i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons