Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsiktiga spelregler för välfärden

Socialdemokraterna har presenterat förslag kring nya regleringar för företag som är verksamma inom vård, skola och omsorg. Förslag som har skapat stor oro hos många företagare.

Annons

Beslutet i partistyrelsen är ett av flera tecken på att krafter inom både partiet och LO verkar för att kraftigt försämra förutsättningarna för företagande. Det är viktigt att partiets beslut på kongressen i april nästa år inte landar i ytterligare inskränkningar och regleringar som gör det svårare att bedriva företag inom välfärdens område.

Under de senaste decennierna har våra valmöjligheter och vår egenmakt ökat avsevärt. För 20 år sedan anvisades elever en bestämd skola. Den som behövde träffa en läkare tilldelades ett sjukhus eller en vårdcentral av landstinget. I dag finansieras fortfarande skola, vård och omsorg via skatten. Skillnaden är att vi i långt större utsträckning själva kan välja utförare.

Privata företag och företagsamma människor har bidragit till att utveckla den gemensamma välfärden. Detta är uppskattat av medborgarna. Varje år görs drygt 20 miljoner besök hos privata vårdgivare finansierade av landstingen, varje dag går närmare 300 000 barn och elever till privat drivna förskolor eller skolor.

Vad diskussionen nu borde handla om är hur vi ska kunna utveckla kvaliteten i välfärdssektorn, garantera mångfalden och säkerställa att svenska folkets skattepengar användas på ett ansvarsfullt sätt.

Ett av välfärdens stora problem är att konsumenten befinner sig i ett kraftigt informationsunderläge gentemot producenten. Detta är dock inte unikt för välfärdssektorn.

Men oavsett om välfärdstjänsterna produceras offentligt eller privat är skyddet för konsumenten närmast obefintligt i dag. Därför behövs regelverk för konsumentrådgivning och konsumentskydd även på dessa områden oavsett om verksamheten bedrivs i privat eller offentlig regi.

För näringslivets del är det viktigt med långsiktiga spelregler. Det gäller även på välfärdsområdet. Spelreglerna måste ge utrymme för innovationer, nytänkande och kvalitetskonkurrens. Annars får vi inte den nivå på den skattefinansierade välfärden som såväl näringslivet som hela svenska folket behöver.

Urban Bäckström, verkställande direktör Svenskt Näringsliv

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons