Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskapsskydd – för alla i Sverige

Replik till Berndt Magnusson och Roger Svensk. De verkar ha missuppfattat det mesta. Några tillrättalägganden är därför på sin plats.

Annons

De 300 miljarder i subventioner som vindkraften kan komma att kosta är räknade mot det branschen behöver för att klara planeringsmålet om 30 TWh vindkraft (varav 10 TWh till havs). Subventionerna är summerade för perioden 2010–2035 och i summan ingår de cirka 25 miljarder som Svenska kraftnät beräknar för nätutbyggnad och reglerkraft till vindkraften. I summan ingår också ett kraftigt utökat stöd för vindkraft till havs. Energimyndigheten kom till ett annat belopp därför att man räknade mot endast 12 TWh, det vill säga mindre än hälften av planeringsmålet.

Det är heller inte vi som fastställt att vindkraftsbranschen är konkursmässig. Det har branschen själva gjort i ett brev till regeringen i april i år. Några citat ur brevet: ”Hela branschen blöder, befintliga vindkraftverk klarar inte sina egna kostnader, ingen kalkyl går att räkna hem, det brådskar om inte branschen ska gå ner för räkning”. En kalkyl i brevet visar på en förlust om 1,9 miljoner per verk och år.

Det är Svensk Vindkraftsförening med stöd av Svensk Vindenergi som skickat brevet. Det är alltså de medlemsföretag i dessa båda organisationer som primärt åsyftas, men alla de verksamheter som Magnusson och Svensk räknar upp i sin artikel är givetvis hotade sekundärt.

Slutligen frågar de i vilket syfte Landskapsskydd agerar? Detta syfte finns tydligt beskrivet på vår hemsida. I samma andetag glömmer emellertid Magnusson och Svensk att berätta vilka intressen de själva företräder, nämligen Hudik Vind AB.

Se till att använda den underskriften nästa gång, tack.

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons