Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre krogmoms stärker kommunerna

Det blir allt dyrare att äta ute. Nyligen presenterades Gastrogates årliga prisindex som visar att lunchpriserna ökar snabbare än den allmänna prisutvecklingen. År 2005 kostade en lunch 66 kronor, förra året gick den på 76 kronor och 2015 väntas priset ligga på 87:50.

Annons

Som centerpartister ser vi många fördelar med att restaurangerna kan hålla nere sina priser. Det är lätt att förstå att låga priser, som främjar både inhemsk efterfrågan och utländska turistbesök, skapar möjligheter till tillväxt och fler jobb i restaurangbranschen.

Att människor har råd att äta ute några gånger i veckan underlättar i såväl arbetslivet som livspusslet. För många är en av dagens höjdpunkter att luncha ute tillsammans med kollegorna.

Dessutom är låga lunchpriser en stor konkurrensfördel för den svenska turismen. Besöksnäringen ger redan större exportintäkter än bilindustrin och utvecklingspotentialerna är enorma. Centerpartiet jobbar med målsättningen att Sverige ska bli Europas nya matland. För att detta ska lyckas är det viktigt att vi aktivt skapar goda förutsättningar.

Den snabba prisutvecklingen får också direkta konsekvenser för en kommun som Ljusdal. Här finns omkring 42 restauranger med 154 anställda. Som politiker har vi svårt att sänka priserna på lokalhyror och råvaror. Däremot vill vi sänka momsen på restaurangbesök, från 25 till 12 procent. Detta skulle kunna minska det genomsnittliga lunchpriset i landet med sju till åtta kronor på samma sätt som färdigmat i butik.

Totalt skulle näringsidkare och kunder i Sverige spara 5,6 miljarder kronor. Enligt olika beräkningar skulle det leda till tusentals nya jobb. Hos oss här i Ljusdals kommun innebär det exempelvis besparingar för restaurangägare och matgäster på nästan 8,2 miljoner kronor om året. Det vore oerhört positivt för vår tillväxt och arbetsmarknad.

I Centerpartiet har vi länge drivit frågan om sänkt restaurangmoms. Många länder i Europa, som Frankrike och Finland, har gått den vägen för att främja näringslivet och skapa jobb. Nu är dags att infria detta löfte.

Helena Brink

Björn Brink

Ingrid Olsson

Tommy Olsson

Maj-Britt Tönners

Jaana Hertzman

Centerpartiet, Ljusdal

Hans Jonsson

Centerpartiet Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons