Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga hyreshöjningar är bra för Sverige

Mats Gustafsson från Fastighetsägarna Mittnord skriver (13/10) om deras inställning till årets hyresförhandlingar. Det han menar, i förtäckta ordalag, är att han vill ha högre hyror.

Annons

Men inget blir bättre av det. Prisutvecklingen och räntorna ligger på låga nivåer och kommer att göra så även 2013. Det betyder att kostnadsökningarna är begränsade. Det är bra för hyresgästerna, men också för Sverige och tillväxten, om detta också avspeglas i måttliga hyreshöjningar. Hyresgästerna betalar 100 miljarder kronor i hyra varje år. För varje procent hyreshöjning urholkas hyresgästernas konsumtionsutrymme med en miljard. Vi tar ansvar för hyresgästernas ekonomi och därmed också hela samhällets ekonomi.

Det beror inte på låga hyror att det inte byggs fler bostäder. Nyproduktionshyrorna är i princip fria och garanterar att det kan byggas nya bostäder. Men dessa hyror ligger redan på nivåer långt över vad de allra flesta kan betala. I dag måste man till och med sänka nyproduktionshyror i exempelvis Sala eftersom ingen vill flytta in. De allra flesta politiker och byggare vet att de avgörande bekymren tvärtom är markkostnaderna, exploateringsavtalen, byggmaterialpriserna, planprocesserna och en och annan byggregel.

Det viktigaste är dock att förändra den nationella skattepolitiken. Ägt boende subventioneras varje år med 40 miljarder, hyresrätter med noll. Detta är en hyrskatt. Avskaffa hyrskatten så kommer tusentals fler lägenheter byggas varje år och lika många kommer att kunna renoveras utan kraftiga hyreshöjningar.

Ulla Kvist, ordförande Hyresgästföreningen Hudiksvall/Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons