Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg nivå på debatten

Kan inte annat än hålla med Hjördis Östlund om hennes kommentarer (29/2).

Annons

Fullmäktigedebatten i måndags beträffande motionen om mer personal i verksamheterna inom skola och omsorg spårade helt och fullt ur, den var näst intill sämre än på så kallad sandlådenivå.

Personer som jag respekterar och har förtroende för halkade enligt mitt sätt att se det helt snett.

Det bollades med anställda, som skulle lämna sina jobb allt från 25 upp till 500 personer och hävdades att SKL:s statistik inte är att lita på. Det påtalades till och med från talarstolen att motionären skulle peka ut några som inte behövdes på sina jobb, minst 25. Jag lever faktiskt i den tron att om det ska göras förändringar hos personalen, som till exempel uppsägningar, ska det hanteras på ett helt annat sätt, vilket jag trodde att större delen av den styrande majoriteten var medveten om.

Precis samma sak hände när alliansen presenterade sin skuggbudget i höstas, då springer politiker från majoriteten runt i korridorerna och säger till personalen ”om alliansen får makten är det risk att ni blir arbetslös”. Tror man sig vinna något genom att skapa oro hos personalen?

Jag anser att man är mycket inskränkt när man endast tittar på personalkostnader vid förändring av organisationer. Med en balansomslutning på 1,7 miljarder, är personalkostnaderna cirka 60 procent, alltså cirka 1 miljard. Finns det andra kostnader i verksamheterna som går att förändra. Många av kommunens investeringar, som medför kapital-, drift- och underhållskostnader många år framåt kan ifrågasättas. Vid sänkning av dessa kostnader med 5 procent kan vi anställa 70 personer i skolan och omsorgen, utan att någon behöver avskedas.

En sak är vi i alla fall överens om i alla partier och det är att höja kommunens folkmängd. En av flera åtgärder för att lyckas, är att nivån på våra debatter måste bli sakligare.

Olle Persson

kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons