Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAB ger verkligen resultat

Svar till Barbro Svensson Löfstedt (13/11).

Annons

Jag blir så trött på att alla 12-stegare eller terapeuter med eget behandlingshem har den här inställningen om läkemedelsassisterad behandling. My way or the high way?

Jag tror att det är okunskap som ger dig de värderingar du har, men visst finns det problem, som med alla andra behandlingsformer.

En tredjedel av dem som gör behandling i 12-steget blir nyktra. Jag har själv gjort runt tio stycken med lite varierande resultat. Jag har inget emot 12-stegsbehandlingar. Men jag vet även att det ofta finns gott om droger där.

När Subutex- och Metadonprogrammet startade satt det ofta folk utanför sjukhuset och frågade och bad om att få medicin. I dag finns det inte någon som sitter där.

Detta program fungerar inte för alla och det visar sig ganska fort genom utskrivning. Vi har hårda regler och vi kan när som helst bli inringda för att visa upp vår dos. Det tog mig över ett år innan jag började få förtroendet att ta hem medicin för några dagar. Vi blir även kollade via plasmaprover för att se koncentrationen/mängden i blodet så de ser att vi tar hela den dos vi får.

Så jag tror inte du riktigt vet och har kunskap hur det fungerar.

Jag vet att Subutex finns på gatorna, men för att få tag på det behöver du åka till Stockholm för att köpa. Det mesta av det på gatorna kommer inte från klinikerna utan från Polen och Ryssland. Vår dos är vi rädda om och behöver själva.

Folk som missbrukar förtroende finns överallt och i alla behandlingsformer, men från ett 12-stegshem likaså LAB (läkemedelsassisterad behandling), blir de snabbt utskrivna. För att få LAB räcker det inte med att du har ett Subutex- eller Metadonmissbruk utan du måste ha ett opiatmissbruk av heroin.

Känner du någon privat som är med i LAB-programmet i dag? Det verkar inte så. Fråga våra anhöriga om hur de ser på oss och LAB.

Människor som levt i total misär har i dag fast jobb, bostad, sociala relationer och kontakt med eller har sina barn boende hemma.

Det är en vinst för familjer, inte bara för patienten utan för hela samhället. Jag pratar då om en grupp heroinister! Sprutnarkomaner som med överdoser riskerar sitt liv varje dag. Vi ska inte behöva leva i den förnedringen utan vi som alla andra är värda en chans till ett fungerande liv och på vägen dit behöver många stöd i form av LAB (på grund av att signalsubstanser i våra hjärnor för alltid är förstörda). Det är en krycka till att fixa livet, för vissa livslångt och för andra ett stöd under en period i livet.

Det är det som är vårt mål.

Jag har valt att vara anonym på grund av att mitt barn blir dömt av omgivningen för att barnet har en förälder med medicin. Jättetråkigt, att döma barnet för min medicin och bakgrund. Vissa kompisar får inte komma hit längre. Då är kunskapen låg känner jag.

En nykter LAB-patient, som har ett fungerande liv och familj, tack vare LAB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons