Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans väg in i skolan

Angående svaret från rektor för Tallbackens skola rörande den konfessionslösa skolan.

Annons

Jag känner väl till Freinet och hans pedagogik och har stor respekt för hans idéer. Mycket av hans synsätt återspeglas i all modern undervisning. Men vad blir kvar av den påbjudna konfessionslösa skolan, när eleverna aktivt deltar i och spelar med i religiösa föreställningar? Då blir ju begreppet konfessionslös skola enligt min mening urholkat, ett tomt skal utan innehåll. Dessutom blir aktiviteten kränkande för elever med annan trosuppfattning eller barn till föräldrar som är icke-troende och som har förklarat för sina barn anledningen till det. Det är en väsentlig skillnad mellan undervisning om religioner och ett praktiserande av dem.

Som jag tidigare skrivit är missionerandet en viktig del av kristendomen. Jag har respekt för kyrkans ambitioner. Men jag ifrågasätter starkt det riktiga i att skolan tackar ja till alla kyrkans erbjudanden om att hjälpa till i skolarbete, vilket faktiskt indirekt underkänner lärarnas egen kompetens! Kyrkan är en del av samhället men ska sköta sitt, skolan är en annan del av samhället och ska sköta sin verksamhet på en religiöst oberoende grund. Detta är också fastställt i läroplanen.

Historiskt sett är den kristna religionen naturligtvis ett viktigt inslag i svensk historia liksom asatron var det på sin tid, innan katolicismen kom för att senare ersättas av protestantismen. Motsättningarna förorsakade våldsamma kyrkliga stridigheter med mycket blod som flöt. Detta ska inte heller undanhållas eleverna. Men frågan är om skolan ska ta emot kyrkans ständigt återkommande erbjudanden att hjälpa skolan i sin undervisning om den kristna religionen. Jag menar att kyrkan tar sig in bakvägen skolan.

Jag kan inte med nästan fyrtio års erfarenhet av skolan minnas att företrädare för judendom, islam, buddism, Jehovas vittnen med flera någonsin erbjudit skolan hjälp i undervisningen, än mindre att skolan skulle ha begärt den. I det avseendet verkar Tallbacken vara exceptionell.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons