Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kycklingen plågas

Följande är värt att veta nästa gång vi äter kycklingkött.
Varje år dör cirka 150 000 kycklingar under transport, på väg till slakteriet i Sverige. Kycklingarna packas så tätt i transportburar att de inte kan röra sig.

Annons

99,8 procent av de kycklingar som föds upp för att bli mat lever sina liv på golv i stora stallar i grupper på 10 000-40 000 individer. Det enda ljus som når dem är svagt ljus från programmerade lampor. De får aldrig se solens ljus.

Kycklingarna är hårt avlade för att maximera tillväxten och därmed göra kycklingköttet billigt för oss konsumenter. På bara fem till sex veckor växer den nykläckta kycklingen till 1,6-kilos broiler. Den snabba tillväxten leder till att djurens ben inte orka bära den tunga kroppen. 15 procent av kycklingarna har så ont i benen att de har svårt att gå.

Hur länge skall detta djurplågeri få fortsätta? Så länge vi konsumenter inte protesterar eller väljer kycklingött från ekologisk och småskalig uppfödning kommer inget att hända. Ställ därför krav på livsmedelsindustrin och fråga i butiken hur kycklingarna har haft det före slakt. Tänk på devisen "Butiken säljer det vi väljer".

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons