Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap utan moral leder till fiasko

Lennart Gunhamre, du har en hel del kunskap, vilket framgår av inlägget (1/7) men är oenig med mig om moralens relation till denna kunskap.

Annons

Jag hävdar ändå bestämt att människor med mycket stor kunskap, men som saknar moralisk ryggrad, utgör en större fara för sina medmänniskor än de fåkunniga. För att de kunskaper vi äger ska bli till nytta och glädje i samhället fodras också en god moral! Annars hotar fiasko.

Du påminner i din insändare om grymma krig och självmordsattentat, som skett och sker lite varstans, där människor av olika trosriktningar drabbar samman. Det visar också med all tydlighet att enbart kunskap i religiösa frågor inte heller är en garanti för god moral och medmänsklighet. Religiös fanatism är minst lika farlig som ateism om den saknar den äkta kristna etiken, vilken har sin grund i Guds självutgivande kärlek och manifesterades i Jesu liv och död för syndare.

Du hänvisar också till vissa äldre, icke kristna religiösa ledares visdomsord, som påminner om det Jesus sa i sin så kallade Bergspredikan: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra mot dem”. Jag kan hålla med dig om att detta inte var något helt nytt, eftersom Jesus härmed påminner om ”vad lagen och profeterna säger” (Matt. 7:12). Jesus förtydligade med andra ord både lagens och profeternas intentioner och kärna.

Inget av de uttalanden du citerar är lika uppfordrande till en positiv gärning som det Jesus gav. Alla, utom ett, säger vad man inte ska göra mot sin nästa. Jesus går ett steg längre och ger oss skäl till att göra gott mot varandra. Således var det han som ”myntade” detta förnämliga bud.

Dessvärre måste jag erkänna att vi som bekännande kristna ofta misslyckas med att leva upp till denna höga standard, men det ger ingen rätt att beröva mästaren hans rättmätiga heder. Det har ju också sagts: ”Bättre att lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna sin båge”. Även om jag har många brustna strängar från min båge, så vittnar de ändå om flera ärliga försök att göra något positivt av den begränsade kunskap jag lyckats inhämta under mina 72 år på jorden.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons