Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturliv ger livskraft och skapar sammanhang

Landstinget Gävleborg presenterar nu den första Kulturplanen. Efter nästan två års arbete lägger nu landstingsmajoriteten, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, fram en plan som tydliggör och förnyar uppdragen till den regionala kulturen.

Annons

Planen är framarbetad genom ett 70-tal möten med närmare 1 000 deltagare.

De regionala kulturverksamheterna kommer att ge oss alla redskap för att förstå oss själva och samhället samt för att delta i och påverka samhällsutvecklingen. Kulturen ger oss upplevelser, möjlighet till bildning och till att fritt utveckla våra skapande förmågor.

Barn och ungas kunskaper, erfarenheter och kompetenser är viktiga i samhällsbyggandet. Det har remisserna visat och det har vi tagit fasta på i utformandet av utvecklingsområden och prioriterade perspektiv i planen. Vi känner att kulturplanen innehåller förnyelse och är modern och aktuell. Vi ger utrymme för att göra nya saker samt gammalt och nytt i nya former. Modern tekniktillämpning för kulturskapande, tillgänglighet och kreativitet är något som lyfts fram och profileras. Länet har ett rikt kulturliv med starka institutioner, ett djupt förankrat föreningsliv och intressanta, kompetenta kulturutövare. De vill samverka och samarbeta. Vi ska stötta detta. Det är hög kvalitet på det som görs i dag och tillsammans ska vi höja den.

Vi anser att de regionala kulturverksamheterna ska vara en del av och fungera i ett samspel med det omgivande, ständigt föränderliga samhället. Kulturverksamheterna ska angå och vara angelägna för oss som lever nu i Gävleborg.

Carina Holm (S) Kenneth Nilshem (C) Jörgen Sjöstedt (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons