Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen får kosta hur mycket som helst

Om man surfar in på Bollnäs kommuns hemsida kan man få fram driftkostnaderna för år 2011 (driftkostnaderna är kostnaderna minus intäkterna).

Annons

Där framgår det att kostnaderna för kommunens idrotts- och fritidsanläggningar är 38 822 000 kronor. Intäkterna ligger på 13 798 000 kronor, alltså blir driftkostnaden för idrotten 25 024 000 kronor. På samma sida kan man även se att kostnaderna för kulturverksamheten för år 2011 är 42 366 000 kronor. Intäkterna ligger på 4 341 000 kronor, alltså blir driftkostnaderna för kulturen hela 38 025 000 kronor!

Det här tål att tänkas på. Hur många av skattebetalarna tar egentligen del av kulturen? Varför är intäktssidan så låg för kulturen? Hur kan det komma sig att man satsar så mycket mer på kultur än sport och idrott i Bollnäs kommun? Hur motiveras detta och finns det egentligen stöd för detta politiskt?

Tycker det är hög tid att syna kulturenheten i sömmarna. Det är vetenskapligt bevisat att när en verksamhet växer snabbt under några år drar också kostnaderna i väg. Säkerligen går det att frigöra resurser här utan att för den delen försämra verksamheten nämnvärt. Sedan måste intäktssidan öka på kulturen. Ska vi ha ett stort kulturutbud måste självklart de som konsumerar kulturen betala för sig. Om detta genomförs är jag övertygad om att man kan frigöra ett antal miljoner som skulle kunna föras över till kommunens idrotts- och fritidsanläggningar, där det verkligen behövs pengar (det kanske räcker till driften av en bandyhall?).

Förhoppningen med insändaren är att idrottsrörelsen, skattebetalare och politiker vaknar till och börjar reagera mot denna snedfördelning av resurser, som pågår mitt framför ögonen på oss.

Skattebetalande idrottsförälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons