Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik inte automatiskt rovdjurshat

”Vart är vi på väg?” Så lyder frågan i tv-programmet På spåret och att ställa den i den nuvarande rovdjurspolitiken tycker vi är fullt berättigat.

Annons

Vi har just nåtts av nyheten (nåja) att det tredje försöket att förflytta den nuvarande riksbekanta vargtiken resulterat i ett nytt fiasko då den med expressfart tagit sig tillbaka till renbetesområdena.

Även en lekman på området inser vansinnet i denna flyttkarusell och att detta inte är något annat än djurplågeri av värsta sort när man stressar ett djur på det här viset, och det tre gånger, med enligt uppgift en kostnad av 500 000 per flytt.

Vi från Centern i Ljusdal ställer oss också mycket frågande till uppgiften att acceptansen för rovdjurspolitiken ökat, vår uppfattning är den motsatta och att knappast befolkningen inom de rovdjurstätaste områdena tillfrågats i ämnet.

Vi tycker även att debatten i alltför stor grad fått styras av individer och organisationer som på behörigt avstånd från rovdjuren kunnat uttala både förolämpningar och osanningar över glesbygdsbefolkningen och särskilt jägarkåren.

Inför valet 2010 sa Centern att ”Nuvarande rovdjurspolitik är en storstadskonstruktion” och att mycket större hänsyn skulle tas till de som verkligen berördes av dessa djur, därför har vi i dagarna skickat ett brev till miljöminister Lena Ek (C) med en påminnelse om det löftet.

Vi tycker också att beslutet om stoppad licensjakt på varg är att lägga sig platt för EU-kommissionen efter att Miljöpartiet med storstadsbaserade Åsa Romson och Carl Schlyter i spetsen anmält denna jakt till Bryssel.

Lägg därtill att miljonerna bara fortsätter att rulla i nya projekt, befattningar och övervakning i några av de fattigaste delarna av vårt land där höga vederbörande utan samråd och respekt för lokalbefolkningen bestämt att ”här ska ni ha rovdjur, packen och rätten eder därefter”!

Varje människa med sunt förnuft bör inse att om man fortsätter med attityden att peka med hela armen åt glesbygdsbefolkningen och att stämpla all form av kritik som rovdjurshat kommer ilskan från lokalbefolkningen bara öka.

Vi tänkte till sist citera Centerpartiets beslut från partistämman i Åre 2011: ”Att Centerpartiet med kraft verkar för att rovdjursstammarna förvaltas uthålligt genom jakt och utvecklas i samverkan med berörda människor och näringar”. ”Att en konsekvensanalys genomförs när det gäller rovdjurens påverkan på lokalsamhället som omfattar ekonomiska, sociala och kulturella förutsättningar för landsbygdens verksamheter och människors livskvalitet och dessutom långsiktiga konsekvenser för landsbygdens utveckling".

”Att regeringen satsar tillräckliga medel för att göra nödvändiga inventeringar av björn och varg”.

Vi tycker att det nu är dags att särskilt leva upp till i samverkan med berörda människor och näringar.

Jörgen Brink (C) Ljusdal

Tommy Olsson (C) Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons