Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalisering av tvångsäktenskap behövs

Snart går tusentals högstadieelever på sommarlov. För de allra flesta innebär det början på månader av frihet – för några innebär det slutet på friheten.

Annons

De kommer giftas bort mot sin vilja, med en främmande person, och inte återvända till skolan.

Vi har alla med bestörtning läst om fall där unga kvinnor och män faller offer för hedersvåld. En förevändning för våldet är ofta att en flicka förväntas vara oskuld när hon gifts bort med en man som familjen valt ut. Dessa patriarkala traditioner innebär en fullständig kränkning av en persons fri- och rättigheter och har ingen plats i en demokrati.

Häromveckan tog regeringen emot en av den här mandatperiodens viktigaste utredningar, Skärpt skydd mot tvångsäktenskap av Göran Lambertz. Utredningens förslag går i linje med krav som Folkpartiet länge kämpat för, inte minst kriminalisering av tvångsäktenskap och barnäktenskap, samt inrättandet av en nationell resurs som ska förebygga tvångsäktenskap och stödja offren.

Det svenska samhället har länge varit för fegt och undfallande när det gäller hedersförtryck. Vår lagstiftning har inte tydligt nog signalerat att man aldrig får kränka en annan persons mänskliga rättigheter, oavsett vilken religion eller tradition man kommer ifrån.

En kriminalisering av tvångsäktenskap behövs för att uppmana rättsväsendet och sociala myndigheter om hur allvarliga problemen är, och för att sända signalen att dessa traditioner inte har någon plats i Sverige. Men en kriminalisering är inte heller hela lösningen.

Därför har alliansregeringen de senaste åren genomfört en bred palett av olika insatser. Vi stärker det förebyggande arbetet genom utbildningar till relevant personal inom kommun, skolor och andra verksamheter. Vi har tagit initiativ till informationsprojekt som inneburit att 50 000 ungdomar har fått ta del av sina rättigheter och fått möta de vuxna myndighetspersoner som ska kunna hjälpa dem.

Steg för steg gör vi upp med den beröringsskräck som har rått i Sverige när det gäller hedersförtryck. De mänskliga rättigheterna utgår från individer, inte grupper. Varje person har rätt att själv bestämma över sin framtid och om äktenskap. Samhället får aldrig kompromissa med enskildas grundläggande fri- och rättigheter.

Hans Backman (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons