Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs konstruktiva samtal för att lösa konflikter

Daniel Ekblom, Naturskyddsföreningen Gävleborg, replikerar Kelvin Ekelands inlägg om vargkommittén och tycker sig sakna lösning i hans svar.

Annons

Kelvin Ekeland, f.d. ordförande och grundare av Gävleborgs Fäbodförening, en av föreningarna som bojkottar en permanent vargkommitté, kommenterade (22/7) min insändare utan att presentera någon lösning och anser uppenbarligen att regeringens förvaltning är oklanderlig, att vargen inte har någon positiv ekologisk påverkan, att invandrade vargar saknar betydelse och att det inte finns några inavelsproblem.

Licensjakterna på varg 2010, -11 och -15 kritiseras av EU-kommissionen, licensjakterna 2013 och 2014 har underkänts av Svensk rätt och forskare vid SLU har kritiserat regeringen för att vantolka forskningsresultat för att rättfärdiga jaktbeslut. Regeringen införde även fri delegering av beslut om licensjakt från NV till Länsstyrelserna för att stoppa överklaganden, en åtgärd som ligger för avgörande hos domstol, och i juni 2015 skickade EU-kommissionen ett nytt yttrande om att ställa Sverige inför EU-domstol då licensjakterna strider mot habitatdirektivet.

NFG är politiskt obunden och arbetar för en sund naturvård baserad på bred vetenskaplig grund och förankring. När Ekeland hänvisar till en egen skrivelse och pratar om bejakad förväntan lutar vi oss mot sakliga fakta presenterade ovan och är bekymrade över de beslut som fattats av regeringen.

Våra naturligt inhemska arter är ekologiskt viktiga och vargen är en återhållande faktor på stora klövdjur. Även om den mänskliga jakten övertagit en betydande roll utgör vargen en positiv ekologisk påverkan då den tar en större andel svagare djur, fäller sina byten året runt samt lämnar rester som har en positiv påverkan på till exempel skogsmård, korp, duvhök, kungsörn och järv. Dessutom gynnar lämningarna även småfåglar under vintern och många insekter sommartid som både föda och bostad.

Den Svenska vargpopulationen har en inavelsgrad på cirka 25 procent vilket motsvarar syskonparning. Jämförelsevis förbjuder SKK avel med hundar som ger en högre inavelsgrad än 6,25 procent och den vetenskapliga expertisen är enig om att den höga inavelsgraden hos varg är ett stort problem.

Vi poängterar återigen att det krävs konstruktiva samtal för att lösa konflikter, något som ett antal föreningar tyvärr tackat nej till.

Daniel Ekblom

Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons