Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag för fler jobb till unga

Sittande regerings arbetsmarknadspolitik har kapitalt misslyckats. Arbetslösheten bland unga i Sverige är hög och växande.

Annons

I dag är den svenska ungdomsarbetslösheten högre än i jämförbara europeiska länder – såsom Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike. Allra mest allvarligt är att långtidsarbetslösheten bland unga har ökat kraftigt.

Vi socialdemokrater kan inte acceptera att unga är arbetslösa.

Vi lägger förslag som ska bidra till att ingen ung ska vara arbetslös mer än sex månader. Totalt vill vi skapa mer än 35 000 nya jobb och utbildningsplatser för unga, utöver regeringens förslag. På kort sikt minskar vi den höga arbetslösheten. På lite längre sikt underlättar vi den generationsväxling som kommer att äga rum på arbetsmarknaden.

Våra åtgärder sammantaget innebär att alla unga under 25 år som är arbetslösa anvisas antingen arbete eller utbildning. För det första vill vi införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. För det andra vill vi brett satsa på yrkesintroduktionsjobb. Inom dessa ges unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. För det tredje vill vi brett satsa på kunskap. Vi måste komma till rätta med rekryteringsproblemen. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, vilket hindrar företagens möjligheter att växa.

Det här är en del av de förslag som läggs i Socialdemokraternas skuggbudget, med målet att Sverige ska växa sig starkt och där arbetslösheten ska bekämpas med näbbar och klor.

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons