Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortsiktigt, omodernt och ingen skönhetsupplevelse

För några år sedan flyttade vi till Hudiksvall. Vi trivs mycket bra och uppskattar mycket. En orsak till trivseln och något som betyder mycket för det vanliga vardagslivet är tillgången till bra butiker på nära håll.

Annons

Vi slipper använda bilen och ser hur människor, som inte vill ha eller av ekonomiska skäl inte har råd att ha bil kan få tag på det man behöver på nära håll. Det antal gånger vi verkligen behövt tillgång till till exempel Biltema är inga alls. Vilka behov är det som styr oss till olika köpcentra? Är det inte så att det blivit lite av ett fritidsintresse, kanske i stället för att till exempel vara ute i den fantastiska natur, som omger oss och som kan hjälpa oss till ett mer hälsosamt liv. Inte minst med tanke på våra barn behöver vi fundera på hur vi använder vår tid och våra pengar.

Nu argumenterar somliga för fler affärer utanför stan. Vilka är de, som verkligen behöver dem?

VI behöver tänka långsiktigt och uppskatta det vi har i stället för att tillmötesgå någras intressen av att bygga nytt och tillfredsställa många gånger konstgjorda behov.

Vårt centrum är en fin kombination av olika slags mötesplatser för kultur, handel och annat. Låt oss vara rädda om dem!

Att uppleva något vackert när man närmar sig en stad är viktigare än fler stora kommersiella "tempel". Det område som finns borde i stället utformas till en naturskön infart/genomfart.

De turister, som ska till fjällen vill komma dit så fort som möjligt. Det mesta finns redan med i bilen och man passerar flera orter med många slags butiker. Turismen är verkligen inget argument! Nu är det redan bestämt att till exempel en bensinstation ska få finnas. Det behövs vid E 4 sägs det. Glömde man att det redan finns en?

Allt som görs för att vi oftare ska slippa ta bilen måste uppmuntras, inte minst eftersom vi vet, att tillgången på olja minskar snabbt och att vi mår bättre av att gå och cykla. Jag är övertygad om att köpcentra kommer att få problem i framtiden och att vi alltmer kommer att glädjas över en nära service.

Vad vi behöver är inte fler köpcentra utan stöd för den nya livsstil, som krävs om våra barn och barnbarn över huvud taget ska kunna leva ett bra liv! Det är dags att börja tänka på vilka behov som vi verkligen har och att det får styra både våra egna liv och hur vi formar våra samhällen!

Miriam Berjlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons