Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korrekt beslut om djur i vården

Ovanåkers kommun har tagit ett mycket viktigt och korrekt beslut då man styrt pälsdjur inom omsorgen till speciella förutbestämda bostäder och arbetsplatser.

Annons

På det sättet har både personal, boende och anhöriga information om, och kontroll över, var pälsdjuren finns. På så sätt behöver varken personal eller anhöriga som besöker någon utsättas för pälsdjursepitel och i förlängningen bli sjuka.

Ovanåkers kommun har ett arbetsgivaransvar som är starkt reglerat. Som patient- och intresseorganisation vill vi belysa situationen för personer med allergi mot pälsdjur. Bland barn och vuxna i arbetsför ålder är det vanligt förekommande med pälsdjursallergi. Dessa barn och ungdomar ska ha möjlighet att hälsa på mor- och farföräldrar, fast de finns på ett särskilt boende. Även personal med allergisjukdom måste ha full information om var i organisationen det är beslutat att pälsdjur ska finnas för att kunna förhålla sig till detta.

Husdjur inom vården kräver tydliga riktlinjer och rutiner för att skapa trygghet och förutsägbarhet. Det kan ta upp till ett par år att få bort alla spår, allergen, efter en katt. När riktlinjerna inte följs berövas personer med allergi sina möjligheter att förebygga allergiska besvär om man inte informerats om att det finns pälsdjur på platsen. Då kan man inte välja att inte utsätta sig eller ta medicin för att i viss mån minska de allergiska reaktionerna.

Det är möjligt att behovet och efterfrågan på att ha pälsdjur inom omsorgen idag är större än vad som erbjuds. I så fall borde kommunens handläggare ha kännedom om detta och besluten tas i en ordinarie planerings- och arbetsgång. Vi ska dock vara medvetna om att allergisjukdomarna ökar och att en ny generation människor snart är kunder inom omsorgen. Vi kanske måste belysa andra vägar att få äldre människor att må bra? Exempelvis utbilda personalen i taktil massage, öppna upp för samarbete med någon förskola, promenera med dem som kan och se till att någon finns till hands som har tid att prata och hålla i handen en stund. För det är väl inte så att pälsdjuren ersätter den mänskliga samvaron?

Ann-Cristin Östling, ordförande Astma och allergiföreningen i Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons