Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koreansk atomsprängning ett fiasko för USA

/
  • Nordkorea provsprängde ytterligare en kärnladdning häromdagen. Bilden är från huvudstaden Pyongyang.

Den senaste nordkoreanska provsprängningen av en kärnladdning är ett massivt misslyckande för USA:s Koreapolitik. Det inser en betydande opinion i USA, skriver Christer Lundgren.

Annons

Den 9 september, på 68-årsdagen av Demokratiska Folkrepubliken Koreas (DFRK) grundande, genomförde landet sitt femte kärnvapentest, det hittills mest kraftfulla, med en bedömd sprängkraft motsvarande den bomb som USA släppte över Hiroshima 1945. Provsprängningen var underjordisk och genomfördes enligt rapporterna under säkra förhållanden och utan utsläpp av radioaktivitet.

Man provade en standardiserad kärnstridsspets för att kontrollera dess styrka. Standardiserad innebär att den kan avfyras med ballistiska robotar.

– Eftersom kärnstridsspetsen var standardiserad kan vi nu producera en mängd kärnstridsspetsar med hög slagkraft så mycket vi vill och behöver, sades det i tillkännagivandet.

Det nordkoreanska kärnvapenprogrammet syftar till att avskräcka från angrepp. USA har misslyckats i sina försök att förmå Demokratiska Folkrepubliken Koreaatt ge upp detta program. USA:s och södra Koreas årligen återkommande, jättelika och ständigt upptrappade gemensamma övningar för invasion och systemskifte i norra Korea, inklusive omfattande kärnvapenhot, har endast ökat den nordkoreanska beslutsamheten.

Varken piska eller morot har rubbat Demokratiska Folkrepubliken Koreas beslutsamhet att till varje pris stärka sin försvarsförmåga med avskräckande kärnvapen. Koreahalvön kommer inte att gå samma väg som Irak och Libyen, framhåller man.

I den amerikanska presidentvalskampanjen var Donald Trump snabb att kalla provsprängningen – den fjärde sedan Hillary Clinton blev utrikesminister – ännu ett massivt misslyckande från en misslyckad utrikesminister. Clinton lovade att arbeta för att få slut på Nordkoreas kärnvapenprogram som utrikesminister. Ändå har programmet bara växt i styrka, sade en av hans talesmän.

Det är riktigt, men misslyckandet går längre tillbaka. I över sex decennier efter Koreakrigets slut 1953 har USA vägrat sluta fred med Demokratiska Folkrepubliken Korea och bibehållit ett instabilt tillstånd av varken krig eller fred. I strid med vapenstilleståndsöverenskommelsen har USA kontinuerligt trappat upp sin militära kapacitet i södra Korea och kring Koreahalvön. Sedan 1957 har USA fört in alltmer avancerade kärnvapen i södra Korea och omgivande områden.

I över 50 år försökte Demokratiska Folkrepubliken Korea stoppa atomupprustningen i södra Korea och göra hela Koreahalvön till en kärnvapenfri zon. Alla sådana förslag stoppades av USA. Till sist satte DFRK hårt mot hårt.

Det finns bara en väg att undanröja kärnvapenhotet på Koreahalvön: ett fredsavtal mellan USA och Demokratiska Folkrepubliken Korea samt avspänning mellan norra och södra Korea med inriktning på en fredlig och självständig återförening. Sverige bör verka för en sådan utveckling i Korea.

Christer Lundgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons