Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte hotade fiskar

Vill du också kunna äta fisk i framtiden?

Annons

I dag är 80 procent av världens fiskbestånd överfiskade. Forskare menar att haven i värsta fall kan bara helt tömda på matfisk inom 40 år. För att vi ska kunna fiska på en hållbar nivå skulle den globala fiskeflottan behöva minskas så den blir hälften så stor som den är i dag.

På 50-talet ansågs västkusten ha ett av Europas bästa sportfiske av tonfisk. Nu var det länge sen det fanns tonfisk i våra vatten och blå- och gulfenad tonfisk till några av världens mest hotade fiskar. En annan som är illa ute är ålen, ynglen uppskattas till färre än en procent jämfört med 50-talet.

Affärer, grossister och restauranger måste minska trycket på världens hav och sluta sälja hotad fisk. Som konsument kan du också bidra och välja bort en del fiskar. I Östersjön är torsken på väg tillbaka, efter att konsumenter bojkottat fisken i protest mot att politikerna tillät överfiske som hotade hela torskstammen och politikerna gjorde bot och bättring. Ett tydligt bevis på att konsumentmakt kan göra skillnad.

Undvik också tunga, hajmal (pangasius), havskatt, hälleflundra (vild), svärdfisk och marulk. Välj i stället schyssta fiskar som sej, sill, makrill, gös, torsk från Barents hav och Östersjön, och Krav- eller MSC-märkt fisk. Naturskyddsföreningen har en fisklista för fler sorter och bli en medveten fiskköpare du också!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons