Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer som hotas till livet – utvisas ändå

Narek Aghajanyan fick fly för sitt liv från Armenien efter en utställning han gjort för att hedra de tio personer som dödats när de protesterade mot fusk i presidentvalet.

Annons

Utställningen räckte för att polisen skulle hota honom och förbjuda honom att visa sin konst. Dagen därpå dök ett fascistiskt gäng upp, slog sönder hans målningar och hotade att döda honom, Aghajanyan flydde med sin fru.

Nu har den svenska Migrationsdomstolen nekat honom asyl. Det är obegripligt!

Många – från Amnesty till Europarådet – har kritiserat Armenien för polisvåld, tortyr, godtyckliga frihetsberövanden, orimliga häktningstider, korrupta domstolar och bristande pressfrihet. På utrikesdepartementets hemsida för mänskliga rättigheter finns talande fakta om Armenien, som tycks ha undgått Migrationsverket.

Under de två år Narek Aghajanyan varit på flykt har polisen sökt och även hotat honom här i Sverige. I Armenien väntar yrkesförbud och förföljelse av polisen som inte heller kan förväntas skydda honom mot de fascistiska gängen.

Vi har tidigare skrivit till olika instanser och berättat om familjens situation: Till Migrationsverket i Söderhamn och till Solna ett ”verkställighetshinder”, och till Migrationsdomstolen i Malmö.

Ingen tycks förstå – eller bry sig – om Narek, hans fru Lilit eller dottern Mari. De har även ett barn till på väg.

Familjen blev utvisad i juli 2012. Var de befinner sig nu – vet vi inte – men vi förstår att de lider fruktansvärda kval. De kan inte återvända till sina nära och kära.

Enligt svensk lag har politiska flyktingar, som vid återvändandet riskerar fängelse och tortyr, rätt att få asyl i Sverige.

G. Hedenstedt och R. Sjögren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons