Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstförening ger mervärde

Besökte i helgen 20-årsjubilerande Lenninge konstförening, som visade konst från de gångna årens mest kända konstnärer som tidigare visats av föreningen.

Annons

Men där fick jag, som smolk i bägaren, höra att föreningens årliga bidrag minskats från 18 000 till 10 000 kronor på grund av att föreningen inte ansåg det möjligt att fortsatt kunna anordna samma antal utställningar med de kostnadsökningar som varit sedan det ursprungliga bidraget erhållits för cirka tio år sedan. Att föreningen fått 160 000 kronor i bidrag på tio år kan väl knappast räknas som överdrivet generöst, om man betänker det pr-värde som skapats för kommunen.

Själv har jag under åren gjort några besök för att se kända och okända konstnärers verk och faktiskt någon gång också köpt något. Samtidigt som jag och min familj handlat i affärer, besökt restauranger, kaféer, tankat bilen och så vidare och därmed antagligen bidragit till kommunala skatteintäkter. Säkerligen finns det tusentals andra som spenderat mycket mer än så.

Om det vore så att jag var helt övertygad om att Söderhamns kommun kunde erbjuda bättre villkor för Lenninge konstförening skulle jag av rent egoistiska skäl uppmana föreningens styrelse att flytta verksamheten till Söderhamn. Men med vetskap om hur våra egna konstnärer behandlas, exempelvis Anders Olssons samlingar, så är det antagligen inte något bättre alternativ. Men man vet ju inte säkert, för grannens gräs brukar ju anses vara grönare och i Söderhamn har man ju dessutom beslutat att utrota jantelagen. Min uppmaning till Bollnäs kommun är ta vara på de lokala ideella krafter som finns därför att för varje instoppad krona så blir det verksamhet för minst två. Dessutom är det mycket lättare att satsa på och behålla befintliga aktörer än att ständigt försöka få till stånd nya. Skyltarna vid infarterna om att kommunen var årets kulturkommun 2012 kanske förpliktigar.

Rolf Orre, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons