Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunpolitiken behöver vitaliseras

I stort sett alla partier i Hudiksvalls kommun har förstått vikten av återväxt inom de egna leden. Man har gjort, om än kanske inte så stora, ansträngningar för att attrahera unga, kvinnor och folk med varierande bakgrund och ursprung.

Annons

Alla boende i kommunen företräds av folkvalda politiker. Oftast är dessa som vilka människor som helst, med jobb, barn och intressen – men så har de också av något skäl kommit fram till att de vill vara med och påverka. Det är inte en helt enkel uppgift, och man ställs ofta inför situationer som är främmande, men som med så mycket annat ger övning färdighet och hela systemet är uppbyggt så att fritidspolitiker inte ska behöva fackkunskap. Till det finns kommunens stab av tjänstemän.

Det som krävs är alltså att man som folkvald är villig att företräda sitt parti, ägna tid åt att läsa in sig på de aktuella frågorna och att man kan avstå från arbete och familj under tiden då sammanträden med mera äger rum. Är man pensionär eller arbetssökande är detta ofta inte ett problem, och det ska det inte heller vara för dem som arbetar och har familj. Vill vi dessutom ha en politik som är till för ett tvärsnitt av befolkningen, så kan vi inte ha en politik som till största delen består av pensionärer som mer månar om sina arvoden och att ha något att göra än om sakfrågorna.

I stort sett alla partier i Hudiksvalls kommun har förstått vikten av återväxt inom de egna leden. Man har gjort, om än kanske inte så stora, ansträngningar för att attrahera unga, kvinnor och folk med varierande bakgrund och ursprung. Man förstår att man behöver folk med olika utbildningsnivåer och som brinner för olika aktuella frågor i den pågående debatten, men gemensamt för partierna är tråkigt nog att man gärna skyltar med "nya friska krafter" men när det kommer till att besätta de poster i den kommunala världen som både kräver ansvar, kunskap och engagemang, så tvekar man att dela ut dessa uppdrag till de nya i politiken.

På en arbetsplats, näringslivet med mera så använder man sig ofta av mentorer, det vill säga man kan sätta en inte helt fullfjädrad "ny frisk kraft" vid rodret, som har en eller flera mentorer att vila på ifall svåra frågor dyker upp som man behöver bolla med någon mer erfaren. De grå eminenserna borde alltså inte behöva vakta på sina poster, utan borde vara måna om att puffa för de unga som ska ta över.

Detta kokar ner till en ekonomisk fråga: Har man slarvat med sin pension? Är man beroende av sina arvoden för att få vardagen att gå ihop? I så fall har vi inte de politiker vi förtjänar.

Se till att mekanismerna fungerar och att de som skulle kunna agera mentorer får en ersättning under en begränsad tid för att göra nykomlingarna flygfärdiga. Sedan är det dags att inta åskådarplats eller att börja mata svanarna!

En som hoppas på lokalpolitikens vitalisering

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons