Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste ge spontanidrott en chans

Nyligen besökte jag min gamla hemstad Hudiksvall för att fira jul med min familj och vänner. Till min fyraåriga brorsdotter hade mina föräldrar köpt ett par skridskor i julklapp.

Annons

Detta blev givetvis en succé och eftersom även jag gillar att åka skridskor fick jag den stora äran att ta med min brorsdotter på hennes första skridskotur. Efter flera varv runt i staden, besök på skolor med mera förstod jag att i Hudiksvall finns det inte en enda hockeyrink/isbana som kommunen ansvarar för. Inte en enda utomhusbana där stadens barn, ungdomar och familjer spontat kan åka skridskor, lira hockey och ha roligt på vintern. Kan detta verkligen stämma? Är det inte kommunens ansvar att se till att sådant finns?

Jag jobbar själv inom skolvärlden och ser varje dag hur ohälsa och övervikt ökar bland barn och ungdomar. Idrott och motion i olika former är absolut inte en självklarhet. Antalet ungdomar som söker sig till idrottsföreningar minskar varje år. Många skyller denna utveckling på internet, tv-spel, mobiltelefoner med mera och givetvis ligger det en viss sanning i detta, men inte hela. Den största inkörsporten till ett aktivt liv med sport och motion är faktiskt den spontana idrotten, det vill säga stunder där barn/ungdomar träffas efter skolan för att lirar hockey, fotboll eller landbandy. Stunder där vuxna och barn tillsammans kan leka inom idrottens ramar för att eventuellt väcka ett intresse för fortsatt idrottande och välmående som senare förhoppningsvis leder till friskare medborgare och mindre kostnader för sjukvård och omsorg.

Men om det inte finns platser, banor och anläggningar där man kan utöva den spontana idrotten så kommer inte heller några ungdomar att göra det. En tjej/kille i Hudik som precis har sett sina idoler i Tre kronor vinna mot Ryssland i junior-VM i ishockey vill inte hoppa på bussen till Iggesund (där finns det tydligen en spolad och välskött isbana) bara för att få lira lite hockey mot kompisarna och låtsas att man heter Collberg, Forsberg eller Lassinantti. Spontan idrott handlar om att man på ett enkelt sätt i närheten av där man bor ska kunna utöva olika aktiviteter och ha roligt, utan att vara beroende av skjutsande föräldrar.

Efter viss frustration hittade jag och min brorsdotter tillslut en isbana i Hudiksvall. Den ligger precis vid Borgarparken och vårdas två hängivna föräldrar (alla heder åt Hasse Hellström och Lasse Fyhr). Dessa två fixar med skottning och spolning så att alla ungdomar i området spontant ska kunna åka skridskor på fritiden.

Jag är säker på att det var många barn som fick nya skridskor i julklapp den här julen, men tyvärr tror jag att min brorsdotter är en av få som verkligen har fått chansen att testa sina.

Lars Rask

(Tidigare aktiv i Hudiksvalls HC, Hudiksvalls ABK och Strands IF)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons