Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen borde stödja upprustning

Vi som under många år arbetat helt ideellt med skötseln av fastigheten Rustkammaren med såväl byggnad som tomt är naturligtvis frustrerade över hur dåligt intresse det finns hos Söderhamns kommun att bevara en av Söderhamns äldsta fastighet.

Annons

Det mesta av Söderhamns stad brann ner i och med rysshärjningarna 1721. Återuppbyggnadsarbetena kom snabbt i gång och staden byggdes upp efter samma stadsplan och mönster som den haft innan branden. Uppbyggnad av faktoriet kom så småningom i gång. Rustkammaren byggdes upp 1722 och då förvarades färdiga vapen i byggnaden. När driften lades ned 1813 såldes faktoriets fastigheter ut. Under slutet av 1800-talet började Rustkammaren att nyttjas som ordenslokal och interiörerna byggdes om för detta ändamål.

Gävleborgs museum anser att Rustkammaren är en av Söderhamns äldsta byggnader och har därigenom ett högt byggnadshistoriskt värde. De anser också att byggnaden har ett mycket högt miljöskapande värde med sin vackra placering på höjden strax invid kyrkan.

Då fastigheten är K-märkt menar länsmuseet att taket bör ses över av erfaren fackman. Ett nytt plåttak ska ha samma utformning som det nuvarande, det vill säga falsad plåt i skivformat. Ett nytt tak bör även förses med fotränna i stället för fristående hängrännor. Man får också vara beredd på att en hel del förarbeten måste utföras innan ny takbeläggning kan utföras.

När vi i styrelsen tog del av kommunalrådet Lindestams synpunkter så blev vi än mera frustrerade. Rustkammaren finns inte med på vårt bord sade Lindestam, citat ur Söderhamns Kuriren den 17 november 2011.

Det finns inget intresse från kommunen att bevara Rustkammaren men att bekosta saneringen i Bromsäng (gamla mälteriet) finns det pengar till. Hade kommunen lyssnat på alla närboende runt mälteriet som ringde och påtalade briserna så hade inte den saneringen blivit så kostsam. Försäljningen och återköpet av Stenö havsbad blev också en förlustaffär. Jan Johansson parken är också ett sorgligt kapitel liksom turerna runt båten Kattegatt. De här uppräknade exemplen finns tydligen på kommunens bord men inte fastigheten Rustkammaren som är en av Söderhamns äldsta hus.

I det här sammanhanget anser vi i styrelsen att en halv miljon kronor för att åtgärda taket på Rustkammaren borde kunna bekostas av Söderhamns kommun.

Styrelsen Rustkammaren

Alf Svensk

Eivor Göransson

Gunnar Berglund

Dan Hansén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons