Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KOMMENTAR från Hufb: Beslut som tas enligt kommunallagen ska gälla för alla – och kan bli en kostsam historia

Hälsinglands Utbildningsförbund vill med anledning av publicerade artiklar på helahälsingland.se, om ansökan till gymnasiesärskolan, göra några påpekanden och förtydliganden.

Annons
Hälsinglands Utbildningsförbund, Hufb.

Vi har tagit del av det helahälsingland.se skrivit angående ansökan till gymnasiesärskolan. Vi vill lämna några klargöranden.

Läs också artikeln: Familjer kämpar för utbildning – frågan lyfts igen efter uppmärksammat blogginlägg

Direktion för Hälsinglands Utbildningsförbund har förtroende för att handläggningen varit korrekt och att man har följt det regelverk som finns när det gäller ansökan till gymnasiesärskolan i annan kommun. Det spelar ingen roll vem som är huvudman, samma regelverk gäller i Sveriges alla kommuner och kommunalförbund.

Läs också artikeln: Politiker missnöjd med Hufb – väcker frågan om ett utträde: "Det kokar på flera håll"

Det är tillåtet att bekosta utbildning i en annan kommun trots att man har utbildningen på hemmaplan men då ska man komma ihåg att ett sådant beslut enligt kommunallagen ska kunna gälla alla. Den aktuella utbildningen är dyrare i Hudiksvall än på Höghammargymnasiet och resorna är en annan fördyrande omständighet men ett sådant beslut skulle kunna få ännu större ekonomiska konsekvenser utifrån likställighetsprincipen.

Läs också artikeln: Ingen valfrihet till gymnasiesärskola – trots brister i undervisningen: "Otroligt diskriminerande"

Våra medlemskommuner skulle då behöva stå för kostnad för utbildningsplatser plus resor eller boende i andra kommuner för ett mycket stort antal elever på både gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Som det är idag gör de det endast när utbildningen är riksrekryterande eller inte finns i förbundets eget utbud eller i våra samverkansavtal.

Läs också artikeln: Därför får eleverna inte välja: "Ett regelverk vi måste följa"

Höghammargymnasiet erbjuder utbildningar av hög kvalitet och man arbetar där utifrån varje elevs behov. Vi välkomnar alla föräldrar till blivande elever att besöka skolan för ett samtal där man planerar framtida studier. Elevernas behov och önskemål står i centrum och vi hoppas kunna möta vårdnadshavarna i detta gemensamma intresse.

Peter Olsson, vice ordförande HUFB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons