Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom med bättre lösningar

Svar till Vårt kulturarv hotas av vindkraftsäventyret (30/8).
Det är intressant med insändare med många underskrifter. I detta fall är man enig om att vindkraften inte behövs.

Annons

Insändarna målar upp en skräckbild som saknar motstycke och om man inte är insatt i frågan så är det lätt att tro på innehållet, eftersom vi har nästan ingen vindkraft ännu i Gävleborg.

Det som är bra med en debatt där många ansluter sig är att här har vi möjligheten att bilda en omställningsgrupp med personer som vet vad som inte behövs, och som har idéer och vilja att erbjuda oss något annat. Något som stoppar utflyttning, utvecklar regionen och som gör Hälsingland till samma turistmagneter som vi ser i Dalarna, Gotland, Skåne, Jämtland, Norrbotten där det i dag finns gott om vindkraft

När ni träffar dessa kreativa tyckare så fråga vad de vill satsa på, vad de vill utveckla, hur det ska utvecklas och vilka ekonomiska medel det finns. Det är trots allt det som skapar arbetstillfällen, nya företag, mindre utflyttning, mindre jordbruksnedläggningar. Vi får inte glömma att utan kommunutjämningsbidrag och EU-stöd skulle stora delar av Norrland inte ha något jordbruk och väsentligt färre företag och invånare.

Det enklaste sättet att argumentera är att säga nej. Men vad säger man nej till?

730 verk innebär en investering på 25 miljarder. Erfarenheten vid investeringar i vindkraft är att 10 procent eller 2,5 miljarder hamnar hos lokala näringsidkare och företagare. Markägarna får dela på 100 miljoner per år från driften av verken och under 30 år blir det 3 miljarder kronor.

Detta är Bollnäs med omnejd. I Hudiksvallsområdet är totala utfallet lokalt av planerade/önskade investeringar under 30 år cirka 500 miljoner kronor som hamnar lokalt. Det hamnar hos företagare, markägare och privatpersoner som betalar skatt på sina inkomster, och som boende i kommunen även betalar kommunalskatt.

Vindkraften är det energislag som kan flyttas, läggas ned eller utvecklas vidare när annat är billigare och bättre. Det kan inget av de andra stora energislagen, utan deras miljöpåverkan består.

Ni påstår att hundratals mil nya stamnät måste byggas genom hela landet enbart beroende på vindkraftsäventyret. Sanningen är att vi har i dag brist på el i södra Sverige och överskott av el i norra Sverige genom våra stora vattenresurser. Stamnätet klarar inte att leverera behovet utan SKN måste förstärka.

Vid torrår är det omvänt, och vi måste få kärnkraftsel söderifrån. Norrland är 58 procent av Sverige, med stor elförbrukning i skogsindustrin. Kärnkraften försvinner inom 20 år genom att den inte är konkurrenskraftig och måste städa bort sitt avfall.

Så insändare, bilda en omställningsgrupp och kom med förslag som ger nya företag, utvecklar landsbygden, ger nya jobb och tillför er region 5,5 miljarder de närmsta 30 åren.

Berndt Magnusson

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons