Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan har redan varit fem i tolv...

Vår globala by rivs i dagarna sönder av finans- och klimatkris. Finanskrisen leder till snabba beslut med bäring för hela Europa vilket kan leda till demokratiunderskott.

Annons

Samtidigt har vi en därmed förknippad och svårbemästrad klimatkris framför oss. En del menar att ordet kris i det här sammanhanget är alltför lättsinnigt – som om vi står inför något som går att rätta till, som vi bara ska ta oss igenom för att kunna fortsätta att leva som förut!

Anders Wijkmans bok Den stora förnekelsen har berättigad rubrik! Det har varit tyst om klimatet i media och bland politiker skriver Anders Eklund i Hälsingetidningars ledare 9 december: Luften har gått ur media och ansvariga politiker samtidigt som situationen är allvarligare än någonsin! Durbanavtalet räddar klimatförhandlingarna men inte klimatet!

CO2-utsläppen slog rekord i världen förra året, trots att utvecklingen borde gått åt andra hållet.

Moder Jord har farliga infektioner i 2/3 av ekosystemen. Hon får det allt svårare med andningen av de kvävande avgaser vi släpper ut i den tunna atmosfär av några kilometer som är hennes och vårt enda livsrum. Det vi har förvandlat till ett sjukrum. Moder Jord är varm och tempen får inte stiga mer än någon enda grad. Politikerna säger 2 grader, men gör lite för att målet ska klaras! Vi är nu snarare på väg mot 3,5 grader. Kommer vi att gå till eftervärlden som den generation som lät biosfären kollapsa men räddade storbanker och Saab fast hoten mot planeten är ännu allvarligare?

Några säger dock som det är! Med värme i rösten talar de ännu hoppfullt om livet och om allas lika värde. De står upp i motvinden och låter inte lura sig av kejsarens nya kläder.

Planetens framtid läggs inte i marknadens eller toppolitikernas händer.

De säger: vi har själva att ta ansvar för våra liv, val och barnbarn. Vi behöver odla både kunskap och mark. Vi behöver gå till handling och vi behöver bli berörda!

Runt om i Hälsingland går människor samman och börjar odla för omställning. I omställningsgrupperna lär vi oss om innebörden i klimaträttvisa, den ekonomiska tillväxtfilosofins avarter, att äta mer miljövänligt – och vi gör det i glädje! Här ligger befrielse!

Vi säger: klockan är inte fem i tolv, den är tolv! De är för sent att vara pessimist, nu gäller realism! Vi förbereder oss nu för ett mer resurssnålt samhälle, vi väntar inte tills det tvingas på oss. Vi tränar, gör fel, lär oss, går vidare. Vi är vanliga människor. Vi är en del av omställningsrörelsen!

Sven Jansson, Patrik Eriksson, Rättvis Alfta, Viveka Höglund, Omställning Hudiksvall, Tomas Skogstjärn, Omställning Ljusdal, Berndt Magnusson, Omställning Hälsingland, Anders Persson, Omställning Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons