Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatvänliga företag blir vinnare

Miljöminister Lena Ek (C) har satt i gång ett omfattande arbete med målet att Sverige ska vara ett land utan klimatutsläpp 2050. Hon gör det för att vi kunna lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta.

Annons

Det kanske känns långt kvar till 2050 men nu går regeringen från vision till handling. Vad behöver göras årligen från nu till 2050? Naturvårdsverket ska bland annat att redovisa hur utsläppen ska minska över tiden inom olika sektorer fram till 2050 samt analysera vilka långsiktiga förändringar i samhällsstrukturen som kan behövas för att målen ska kunna nås, till exempel för näringslivets roll, bebyggelse och transporter.

Klimatkrisen är också stora möjligheter för utveckling och tillväxt. EU-kommissionen har beräknat att 1,5 miljoner nya jobb kan skapas 2020 till följd av de klimatinvesteringar. Omställningstider innebär vinnare och förlorare. De företag som satsar på ny teknik kommer att bli vinnare, men de företagare som inte förstår potentialen i denna utveckling kommer att tappa i konkurrenskraft.

Sveriges näringsliv ligger väl framme i många delar av miljö- och energisektorn, och vi är övertygade om att det svenska kunnandet kommer att leda till ännu fler nya gröna jobb på vägen.

Vad kan vi göra här i Söderhamns kommun? Under förra mandatperioden och ett antal mandatperioder innan så jobbade vi med ett stort ekokommunråd, som inspirerade och engagerade många. Den nya majoriteten har ej tillsatt detta råd ännu och miljöfrågorna i kommunen går på sparlåga, tyvärr. Jag ställer upp för att göra detta mål till verklig politik och tänker arbeta med dessa frågor. Det blir en spännande resa fram till 2050. Vad vi gör lokalt och regionalt är helt avgörande för hur vi ska lyckas. Då krävs att man involverar många och öppnar upp beslutsprocesserna för fler att känna engagemang.

Det är självklart för oss centerpartister att Sverige ska vara ett grönt föregångsland. Vi ser klimatutmaningen som en möjlighet – en möjlighet att rädda klimatet och skapa tillväxt.

Magnus Svensson (C), Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons